FR NL
Hekken

Minder zelfdodingen op spoor

Hekken

Mobiliteitsminister Georges Gilkinet zegt dat er minder zelfdodingen langs het spoor gebeuren. Volgens de minister missen de geplaatste slimme camera’s, hekken, blauwe lichten en preventieborden hun effect niet in het laten dalen van het aantal zelfdodingen.

Volgens Gilkinet is het aantal zelfdodingen gedaald op plaatsen waar maatregelen zijn genomen, zo meldt Het Nieuwsblad. Zo werd op bepaalde plaatsen waar zelfdodingen en pogingen werden geregistreerd, hekken geplaatst. Volgens de minister doen omheiningen deze problemathiek met 75 procent dalen. Daarnaast werden ook camera’s geplaatst die mensen kunnen detecteren op kritieke plaatsen, zoals een treinperron, of de ingang van een spoortunnel.

Alarm

Bepaalde camera’s kunnen dan een alarm sturen naar het operationeel centrum of kunnen zelf een spraakbericht afspelen. Vervolgens kan het treinverkeer vertraagd worden. Op plaatsen waar de camera’s werden geplaatst werden 60 tot 70 procent minder zelfdodingen en pogingen geregistreerd. In verschillende stations plaatste Infrabel ook blauwe lampen. Ze haalden de mosterd bij het Japans spoorwegbedrijf dat dankzij deze maatregel het aantal zelfdodingen en pogingen met maar liefst 75 procent daalde.

Rustgevend

Blauwe lampen zouden ook een effect hebben: ze werken rustgevend en ze laten mensen met suïcideplannen aan de hulpdiensten doet denken. Daardoor worden mensen met zelfmoordgedachten mogelijk op andere plannen gebracht. Er werden tot slot ook preventieborden rond zelfmoord geplaatst. Infrabel en het kabinet van Gilkinet geven tot slot geen exacte cijfers over het aantal zelfdodingen op het spoor, op advies van experts. Exacte cijfers kunnen immers voor kopieergedrag zorgen.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Matthias Vanheerentals