FR NL
Dominique Vleminckx (CEO van het moederbedrijf Strukton Rail Belgium) en Catherine Limpens (Head of Customer and Product management van Infrabel)

Certus Rail Solutions rijdt voor het eerst op het Belgisch spoornet

Dominique Vleminckx (CEO van het moederbedrijf Strukton Rail Belgium) en Catherine Limpens (Head of Customer and Product management van Infrabel)

Vrijdag heeft Certus Rail Solutions voor het eerst op het Belgisch Spoornet gereden. Het is meteen het allereerste wapenfeit van deze spoorwegoperator. Momenteel zijn er al 13 verschillende treinoperatoren die op het Belgisch spoornet mogen rijden.

Certus is één van de twee operatoren die zich in België toelegt op het vervoeren van spoorwegmateriaal, grote spoorwegmachines en werktreinen. Als nieuwe operator wil Certus  Rail Solutions zich toeleggen op een reeks unieke nicheactiviteiten. Omdat Certus Rail Solutions onderdeel is van de grote Strukton Groep heeft het alle kennis in huis om deze machines veilig en snel tot in de werfzones te brengen. “Dat geeft ons de mogelijkheid om snel en flexibel te reageren op de vele vragen uit de spoorsector om deze specifieke logistieke ondersteuning te geven bij het uitvoeren van spoorwerken en commerciële transporten,” zegt Dominique Vleminckx, CEO van het moederbedrijf Strukton Rail Belgium

Ritten

Daarnaast zit het uitvoeren van specifieke ritten in haven- en industriegebieden in het dienstenpakket. Het gaat dan vooral over kortere ritten tussen bedrijven en sporenbundels. Ook korte ritten voor bedrijven met een eigen spoorinfrastructuur behoren tot de mogelijkheden die Certus Rail Solutions biedt. “We gaan meer transporten kunnen doen”, zegt Dominique Vleminckx – CEO – Strukton Rail Belgium. “De efficiëntie zit in de flexibiliteit en de activiteiten die we in eigen beheer kunnen uitvoeren en zelf in eigen huis onder controle hebben. We willen onze markt uitbreiden en nieuwe klanten aantrekken, onder meer concullega’s maar ook uit de privé. De meerdere transporten zullen we in het weekend doen. We willen daarin ook flexibel zijn. We vervoeren vooral de gele vloot en spoormateriaal, zoals ballast en dwarsliggers.”

Certus Rail Solutions

Twee locomotieven

De activiteiten worden opgestart met twee eigen elektrische locomotieven. Er werd gekozen voor het type 27. De locomotief reeks 27 is een type elektrische locomotief dat sinds 1981 wordt ingezet door de NMBS, voor zowel passagiers- als goederentreinen. “Deze locomotieven beschikken over een homologatie om naar het grensbaanvak Roosendaal te rijden”, zegt Jan De Ceuleneer, Manager Rail Transport bij Certus Rail Solutions. “Zo kunnen we het grensbaanvak tussen Nederland en België bedienen. Dat is een belangrijke insteek voor ons. Al het materieel komt van ons moederbedrijf Strukton in Nederland.” Er komen op korte termijn ook transporten met diesellocomotieven bij, zodat wagens met materialen, werfmachines en werktreinen ook naar niet-geëlektrificeerde werfzones getransporteerd kunnen worden. “Er wordt ook gekeken om te investeren in hybride locomotieven”, zegt Dominique Vleminckx. “Dat geeft meer flexibiliteit om ook op ‘spoor buiten dienst’ te rijden.”

Certus Rail Solutions

Tweede spoorwegoperator

Infrabel is tevreden dat er nu een nieuwe, tweede spoorwegoperator is bijgekomen. “Het is belangrijk dat er een nieuwe spoorwegoperator bijkomt”, zegt Thomas Baeken van Infrabel. “Het voordeel is dat we een extra bedrijf hebben dat spoorwegmateriaal vervoert. We kijken daar met veel interesse naar. Er is nu een tweede bedrijf dat dat ook doet. We kunnen dan voor de meest optimale prijs gaan. Dat is voor ons belangrijk. Wij hebben ook zelf eigen middelen. Als er veel werven zijn en er is veel vraag naar gespecialiseerd vervoer, dan is het handig dat je beroep kan doen op een externe firma. Dat zal een positieve invloed hebben op de prijzen die we onderhandelen. Dat is een win-win situatie voor ons.”

Certus Rail Solutions

Werven

Catherine Limpens, Head of Customer and Product Management van Infrabel, is eveneens tevreden. “We zijn zeer blij om Certus Rail Solutions op ons netwerk te ontvangen. Ze zijn belangrijk voor ons. Ze vervoeren ons werfmateriaal. Ze zijn klant én leverancier. Het is een belangrijke actor om onze werven te organiseren.” Op termijn wil Certus Rail Solutions een gevestigde naam worden in de spoorwegsector en haar activiteiten en de vloot nog verder uitbreiden. Als belangrijke spoorpartner zet Certus Rail Solutions op deze manier zijn schouders onder de modal shift om meer goederen per spoor te vervoeren in plaats van vrachtwagens over de weg. Want dat is beter voor onze economie en ons milieu.

Certus Rail Solutions

Auteur: Matthias Vanheerentals