FR NL
Bovenleidingportalen

ENGIE injecteert windenergie in spoorwegnet

Spoorlijn met bovenleiding Benjamin Brolet / Infrabel

De geproduceerde elektriciteit van het Greensky windpark, gelegen langs de E40 en het spoorwegnet in de provincies Luik, Waals-Brabant en Limburg, wordt rechtstreeks op het spoorwegnet van Infrabel geïnjecteerd via het hoogspanningsstation van Avernas in de gemeente Hannuit.

Op die manier voorziet het windmolenpark de lokale treinen van elektriciteit: 170 treinen per dag worden gedeeltelijk bevoorraad op de hogesnelheidslijn “Leuven-Luik” en op de conventionele lijnen “Leuven-Luik” en “Landen-Hasselt”. Benoît Gilson, CEO van Infrabel, is tevreden met het initiatief. “Het spoor is de meest milieuvriendelijke vorm van openbaar vervoer, maar Infrabel streeft er voortdurend naar om het groener en efficiënter te maken, of het nu gaat om innovaties, nieuwe partnerschappen of veranderingen in onze manier van werken.”

Via de onderneming Greensky, die ENGIE, Infrabel, Sint-Truiden en de coöperatieve vennootschap Ventum & Green verenigt, heeft ENGIE dit windpark van 16 turbines met een totaal vermogen van 32 MW ontwikkeld en gebouwd en zorgt het voor de exploitatie ervan.

Het park produceert jaarlijks het equivalent van het elektriciteitsverbruik van 11.500 gezinnen en voorkomt de uitstoot van 13.300 ton CO₂ in de atmosfeer, wat overeenkomt met de jaarlijkse uitstoot van 6.650 personenwagens die op diesel rijden.

Minder energieverbruik en lichtoverlast

Om de impact op van het windpark op de directe omgeving te beperken en energie te besparen, ging ENGIE een samenwerking aan met Defensie. Om de veiligheid van de luchtvaartactiviteiten van de Luchtcomponent van Defensie te garanderen, wordt er 24 uur per dag verlichting geïnstalleerd op de windturbines. Sinds januari 2023 wordt de nachtverlichting van het Greensky windpark, dankzij de samenwerking met Defensie en meer bepaald de Luchtcomponent van Defensie, enkel nog gebruikt tijdens oefeningen van de Luchtcomponent. Dit systeem vermindert de bedrijfstijd van de rode knipperlichten ’s nachts met 90 procent. Om in aanmerking te komen voor dit systeem mogen windturbines niet hoger zijn dan 150 meter en mogen ze niet in een zone van type C[1] staan.

“Ik ben blij met het initiatief van ENGIE en Defensie”, aldus Gilson. “Het zal het windmolenpark Greensky, een emblematisch project om ons spoorwegnet te voorzien van hernieuwbare energie, toelaten om deel uit te maken van diezelfde dynamiek van infrastructuur die afgestemd is op de maatschappij en voortdurend zijn prestaties verbetert.”

Auteur: Matthias Vanheerentals