FR NL
De Lijn-tram

Tramlijn 4 in Gent vernieuwd

Pas in begin 2025 zou tramlijn 11 weer kunnen gaan rijden. 2023, De Lijn

In maart 2021 startten De Lijn, stad Gent en FARYS met de vernieuwing van de riolering en de tramsporen, en de heraanleg van de straatinfrastructuur. De werken werden recent beëindigd. Er werd voor een trillingsdempende oplegging gekozen.  

De sporen waren hier 40 jaar oud waardoor de slijtage veel meer trillingen genereerde dan normaal en het spoor versneld loskwam. Dankzij de investering van 9,3 miljoen euro, waarvan De Lijn 2,5 miljoen euro financierde, in de spoorvernieuwing (inclusief trillingsdempende oplegging) kon het wegdek voldoende herstellen. De tramsporen werden heraangelegd met een trillingsdempende oplegging vanaf de eindhalte Moscou tot aan het kruispunt Ledebergstraat/ Hundelgemsesteenweg (inclusief het stuk Ledebergstraat ter hoogte van het kruispunt met de Doorgangsstraat).

Nieuwste technieken

Volgens Dirk Busschaert, directeur Operaties De Lijn, was de heraanleg van de tramsporen in de Jozef Vervaenestraat absoluut noodzakelijk om de reizigers comfortabel en veilig te vervoeren tussen Gentbrugge/Ledeberg en het centrum van de stad. “Door de nieuwste technieken te gebruiken, verhoogt het comfort voor reizigers en chauffeurs. En ook onze langste trams kunnen nu vlot de verlengde eindhalte aandoen.”

lees verder onder de foto

tram 4 - De Lijn
tram 4 – De Lijn

Eindhalte

De eindhalte Moscou werd verlengd zodat deze toegankelijk is voor langste trams. De herinrichting van de weg omvatte het vernieuwen van de voetpaden, de parkeerstroken, het herinplanten van de nieuwe tramhaltes, de aanleg van het spoor in een doorgaand gewapende betonverharding, de aanpassingswerken en de aansluitingen ter hoogte van de zijstraten.

Slijtage

Omdat de slijtage van de tramsporen in de bochten zodanig gevorderd was, besloot De Lijn uit voorzorg in november 2017 om de tram niet meer tot aan de eindhalte te laten rijden. De zone kreeg een totale gevel-tot-gevel-renovatie die goed is voor de komende 40 jaar. Na de werken door de nutsmaatschappijen, startte de gevel-tot-gevel-renovatie door De Lijn, de stad Gent en FARYS in maart 2021: het vernieuwen van de rioleringen, de tramsporen, het wegdek en de voetpaden.

De Lijn - Tram 4
De Lijn – Tram 4
Onderwerpen: , ,

Auteur: Matthias Vanheerentals