FR NL
tramlijn 10

Tram 10 neemt eerste reizigers volgende herfst aan boord

tramlijn 10 MIVB

Tram 10 neemt eerste reizigers volgende herfst aan boord De werf van tram 10 vordert erg goed. Dat meldt de MIVB. Twee derde van de sporen is al gelegd op het nieuwe traject. Tegen de herfst van volgend jaar zal deze gloednieuwe tramlijn een snelle, rechtstreekse verbinding vormen tussen het Militair Hospitaal van Neder-Over-Heembeek en het centrum van Brussel.

De toekomstige tramlijn 10 in Neder-Over-Heembeek krijgt almaar meer vorm, zo meldt de MIVB. De bouwwerken startten in april 2022 met de aanpak van de nutsvoorzieningen. Begin 2023 namen de MIVB en Brussel Mobiliteit het over met respectievelijk de aanleg van de tramsporen en de heraanleg van de omgeving. Tien maanden later ligt het project goed op schema. Over een jaar zullen de inwoners van Neder-Over-Heembeek (NOH) het stadscentrum gemakkelijk kunnen bereiken met de tram, dankzij een rechtstreekse, snelle verbinding met een hoge capaciteit.

Situatie

Momenteel is twee derde van de sporen al gelegd.  De werken zitten goed op schema. De aanleg van de sporen en andere uitrustingen zal voor de zomer van 2024 klaar zijn. De eerste trams kunnen de nieuwe lijn dan testen zonder reizigers. De eerste reizigers kunnen volgend najaar aan boord stappen. De MIVB begon met de aanleg van de sporen in januari 2023. De werf is opgedeeld in verschillende zones die achtereenvolgens worden uitgevoerd om de impact op de buurtbewoners en handelaars te beperken. Tien maanden na de start van de werken door de MIVB is al twee derde van de sporen gelegd op het stuk tussen Heembeek en het Militair Hospitaal. De spoorwerken op Vekemans-, Ransbeek- en Bruynstraat zijn voltooid. De aanleg van de sporen wordt voortgezet op de Tyraslaan, de Groenweg en de Heembeekstraat. In 2024 zal de MIVB de werken aan de Tyraslaan en de Vuurkruisenlaan voortzetten en voltooien.

Verschillende spoortypes

Voor elk project voor de uitbreiding van het tramnet laat de MIVB een studie uitvoeren door een onafhankelijk gespecialiseerd adviesbureau om de impact op vlak van geluid en trilling in te schatten. Op basis van deze voorafgaande studie bepaalt de MIVB het type sporen en uitrustingen dat moet worden aangelegd, afhankelijk van de zone, om de trillingen die gepaard gaan met het rijden van de trams te beperken en het comfort van de buurtbewoners te garanderen. Voor de werf van de nieuwe lijn 10 gebruikt de MIVB verschillende types sporen en uitrustingen, afhankelijk van de omgeving en het wegdek rond en tussen de sporen (asfalt, gras, kasseien, beton): modules waar al sporen in liggen met daaronder een tapijt tegen trillingen, spoorbalken met een trillingswerend tapijt en dwarsliggers met of zonder tapijt afhankelijk van de zone (stedelijk of niet). De werf noodzaakt 3.150 meter spoorbalken, 134 prefab-spoormodules en meer dan 400 tussenliggende prefab-platen, 5.000 m² in de modules ingebakken stenen, bijna 3.800 meter afvoergeulen in blauwe steen en meer dan 7.500 betonnen dwarsliggers en evenveel duizenden accessoires voor de bevestiging en bescherming van de sporen Kersverse tramlijn.

10 haltes

De kersverse tramlijn krijgt tien nieuwe haltes, waaronder een nieuw overstappunt tussen tram en bus in Heembeek. Brussel Mobiliteit legt voetpaden, wegen en fietspaden aan. De haltes zullen klaar zijn voor de ingebruikname van de tramlijn. De rest van de werken wordt voltooid na de ingebruikname van de lijn. De nieuwe tramlijn moet het hoofd bieden aan de stedelijke ontwikkeling van Neder-Over-Heembeek. De bevolking van Neder-Over-Heembeek is aanzienlijk gegroeid (tot ongeveer 32.000). Neder-Over-Heembeek telt ook 14 scholen, 3.600 leerlingen en 300 leerkrachten. Tel daarbij de vele bedrijven: BPost, Plasma Industrie België, Sécuritas, Ferme Nos Pilifs, enz. die een aanzienlijk aantal jobs genereren. Tegen 2035 zouden de demografische trends ertoe kunnen leiden dat Neder-Over-Heembeek 39.000 inwoners verwelkomt (een toename van 25%). De algemene vooruitzichten zijn een aanhoudende groei tegen 2035, met een toename van 7.500 inwoners, 3.100 studenten en 2.600 jobs. Dit betekent ongeveer 13.200 nieuwe inwoners in het gebied, of +/- 30.000 extra verplaatsingen per dag.

Tramlijn 10

Voor de toekomstige tramlijn werden de verschillende actoren vooraf betrokken in een grootschalige participatieve aanpak, met een centrale rol voor overleg tussen de MIVB, het Gewest, de stad Brussel en de omwonenden. De nieuwe lijn tussen Heembeek en het Militair Hospitaal is ongeveer 5 kilometer lang, zal worden geënt op de bestaande verbinding tussen Rogier en Heembeek en zal doorlopen tot aan het Militair Hospitaal. De tram zal door de Heembeekstraat, de François Vekemansstraat en de Groenweg rijden, via het Nelson Mandelastadion, de Ransbeekstraat, de Tyraslaan en de Bruynstraat. Er komen tien nieuwe haltes: het nieuwe overstappunt Heembeek, Anker, Zavelput, Peter Benoit, Groenweg, Nelson Mandela, Trassersweg, Antoon Van Oss, Mercator en het eindpunt Militair Hospitaal. Tram 10 zal aansluiten op tram 7, bus 47 (die een groot deel van het traject van de huidige bus 57 zal overnemen), 53, 56, treinen, trams en bussen aan het Noordstation, evenals metro 2-6 en vele andere lijnen aan Rogier, waaronder tram 4.

Rechtstreeks

Tram 10 zal inwoners, studenten en werknemers van de vele bedrijven die in Neder-Over-Heembeek gevestigd zijn een rechtstreekse, snellere, efficiëntere en comfortabelere verbinding met het stadscentrum bieden. De tram kan tussen 180 en 250 reizigers vervoeren, tegenover 65 voor een standaardbus en 100 voor een gelede bus. De tram zal reizigers ook toelaten om gebruik te maken van de verschillende faciliteiten en diensten die beschikbaar zijn in Neder-Over-Heembeek. Tijdens de spits op weekdagen zal er om de 5 minuten een tram rijden.

Onderwerpen:

Auteur: Matthias Vanheerentals