FR NL
Gunther Blauwens

48 urenstaking bij de NMBS op komst

Gunther Blauwens Copyright ACOD

Op dinsdagavond om 22 uur start een 48 urenstaking bij NMBS. De staking gaat uit van ACOD Spoor en de liberale bond VSOA Spoor. De christelijke vakbond ACV Transcom doet niet mee. HR Rail is niet tevreden met de houding van de vakbonden. Er is een alternatieve dienstverlening voorzien.

De komende dagen worden weer moeilijk voor het Belgisch spoor. Er vindt namelijk een 48 uren staking plaats. De actie gaat uit van twee van de drie spoorbonden.  De vakbonden zien – na een eerdere staking begin november – onvoldoende redenen om de stakingsaanzegging in te trekken.

Grote onvrede

Bij het spoorwegpersoneel is er heel wat onvrede over de interne reorganisatie en productiviteitsmaatregelen die de directie wil doorvoeren. Volgens Günther Blauwens, Vlaams voorzitter van ACOD Spoor, is het ongenoegen op de werkvloer nog nooit zo groot geweest. “We klagen vooral de besparing op het stationspersoneel aan. De NMBS wil 250 mensen uit de stations trekken waardoor bepaalde stations niet meer bemenst worden op de perrons. Dergelijke reorganisatie is een verminderde dienstverlening naar de reizigers toe terwijl het management de voorbije jaren alleen maar groter werd.”

Personeelstekorten

Volgens de vakbonden verhogen de heersende personeelstekorten de werkdruk. Onder meer de plannen om de opstarttijd van treinbegeleiders te halveren tot 10 minuten stoot op veel verzet. Ook falende werktools en een onwerkbare spoorwegstructuur zorgen voor frustratie.  Er is meer dan ooit nood aan stabiliteit bij het spoor. NMBS, Infrabel en HR Rail lieten al meerdere keren weten dat ze de stakingsactie veroordelen. Ze vinden de staking buiten proportie en onverantwoord. Ook HR Rail noemt de staking onverantwoord ten aanzien van de reizigers.

Reactie HR Rail

HR Rail, de juridische werkgever van alle medewerkers van de Belgische spoorwegen, heeft ondertussen gereageerd op de staking. “Na de eerde stakingsdagen van begin november legde de directie tijdens de voorbije weken nieuwe concrete tegemoetkomingen op tafel”, zegt Dieter Vangeel van HR Rail. “Deze kwamen bovenop het recent afgesloten sociaal akkoord voor de jaren 2023-2024 met belangrijke engagementen op het vlak van aanwervingen, welzijn en koopkracht.”

Houding vakbonden

HR Rail is niet tevreden met de houding van de vakbonden. “Het ACV Transcom heeft beslist niet te staken van 5 tot 7 december en te kiezen voor verdere sociale dialoog”, zegt Vangeel. “Daarentegen hebben de socialistische en liberale vakbonden ondanks alles toch beslist om opnieuw 48 uur te staken van 5 tot 7 december. De directie beschouwt deze actie van ACOD Spoor en VSOA Spoor als totaal onverantwoord en onaanvaardbaar ten aanzien van de treinreizigers.”

Zware hypotheek

Volgens HR Rail heeft de houding van de vakbonden gevolgen. “De houding van die twee vakbonden ten opzichte van de beoogde en noodzakelijke efficiëntieverbeteringen vervat in het openbaredienstcontract legt een zware hypotheek op de competitiviteit van de NMBS en op de toekomst van de onderneming in een concurrentiële spooromgeving. Zij bemoeilijkt daarnaast ook de implementatie van het performantiecontract van Infrabel.”

Alternatieve dienstverlening

Vanwege deze staking zal vanaf dinsdag 5 december (22 uur) tot en met donderdag 7 december een alternatieve treindienst worden opgezet. Deze alternatieve treindienst wordt georganiseerd op elke stakingsdag op basis van het personeel dat aangeeft te willen werken. NMBS zal daarna – via haar verschillende communicatiekanalen – de details van deze alternatieve treindienst communiceren.

Onderwerpen:

Auteur: Matthias Vanheerentals