FR NL
Tram New Generation - MIVB -copyright mivb

Anderlechts schepen wil nieuwe tramlijn naar Biestebroekwijk

Tram New Generation MIVB

Anderlechts schepen voor Mobiliteit Susanne Müller-Hübsch (Groen) wil een nieuwe tramlijn op de middenberm van de Industrielaan in Anderlecht. De Biestebroekwijk in Anderlecht is in volle expansie en zal over vijf jaar 15.000 nieuwe bewoners tellen.

De capaciteit van het huidig openbaar vervoer is volgens de schepen te laag voor deze opkomende nieuwe woonwijk. Gezien de verwachte bevolkingstoename in de wijk – door de vele nieuwbouwprojecten – moet er meer openbaar vervoer komen. Momenteel bedient enkel één buslijn deze wijk. De plannen voor de Biestebroekwijk zijn in 2017, tijdens de vorige legislatuur, goedgekeurd. “Ik betreur eigenlijk vooral, dat het openbaar vervoer niet genoeg was ingepland 2016, toen de plannen voor de nieuwe wijk in ontwikkeling waren. Toen had die discussie moeten beginnen.

Middenberm

De schepen stelt voor om alsnog een tramlijn aan te leggen op de middenberm van de Industrielaan. Die tramlijn is momenteel niet voorzien. “Ik betreur dan ook dat het tramplan van de MIVB, dat samen met het Gewest is uitgewerkt, niet voorziet in een tramlijn op de middenberm van de Industrielaan. Dat is een gemiste kans.” Het kabinet van minister voor mobiliteit Elke Van den Brandt bekijkt wel of de bestaande buslijn 49 kan omgebogen worden naar de Industrielaan om ook de Biestebroekwijk te bedienen. De schepen bekijkt ook met de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn of de capaciteit van bus 170 naar het Zuidstation kan uitgebreid worden.

Auteur: Matthias Vanheerentals