FR NL
De Pinte

NMBS en Infrabel maken van De Pinte een integraal toegankelijk station

De Pinte Infrabel

NMBS en Infrabel vragen eerstdaags een omgevingsvergunning aan voor de omvorming van het station van De Pinte in een integraal toegankelijk station met langere en hogere perrons, liften, hellingen en trappen. De investering moet het comfort en de toegankelijkheid voor de reizigers verhogen. Daarnaast wordt ook de seininrichting gemoderniseerd, wat de veiligheid ten goede komt.

NMBS en Infrabel willen het station de komende jaren omvormen in een integraal toegankelijk station, met liften naar de perrons (belangrijk voor reizigers met beperkte mobiliteit): het gaat om drie liften, naar perron 1, perron 2-3 en perron 4. De perrons worden verhoogd tot de standaardhoogte van 76 cm om het op- en afstappen van de trein te vergemakkelijken. Perrons 1 en 4 krijgen bijkomende hellingen en trappen; perrons 3 en 4 worden dan weer verlengd om langere treinen te kunnen ontvangen.

Noppentegels

De perrons worden voorzien van geleidelijnen en noppentegels, luifels en zitbanken. De breedte van perron 4 wordt geoptimaliseerd om een groenzone te kunnen aanleggen die dienst moet doen als buffer en infiltratiebekken voor regenwater. ​Tot slot wordt ook de bestaande onderdoorgang gerenoveerd, met vernieuwde vloeren, het schilderen van het plafond en een akoestische afwerking van de wanden.

Plannen

TUC RAIL, filiaal van Infrabel, zal de uitvoering van de werken coördineren. De plannen passen in een bredere aanpak van NMBS en Infrabel om tegen 2032 176 stations autonoom toegankelijk te maken. Dat is 80% meer dan nu het geval is: tegen dan zouden 76% van de dagelijkse reizigers toegang hebben tot verhoogde perrons.

Timing

NMBS en Infrabel dienen in de loop van december de aanvraag in voor de omgevingsvergunning. Naar verwachting zal TUC RAIL de werken in april 2024 kunnen opstarten. Als alles volgens planning verloopt, zal het volledige stationsproject enkele jaren duren voor het helemaal klaar is. De plannen voor dit project zullen begin 2024 op een infomarkt worden voorgesteld.

Veiligheid

Momenteel zijn er in De Pinte voorbereidende werkzaamheden bezig om op termijn het Europese veiligheidssysteem ETCS te installeren. ETCS zorgt voor een permanente snelheidscontrole van de treinen. Hierdoor verkleint de kans dat een trein door het rood rijdt enorm. Tegen eind 2025, wanneer het volledige spoorwegnet uitgerust is met dit automatische veiligheidssysteem, zal België in de top 3 zitten van veiligste netten in Europa.

Belangrijk knooppunt

Het station van De Pinte is een belangrijk knooppunt voor reizigers- en goederenvervoer, aangezien er twee spoorlijnen (lijn 75 tussen Gent en Moeskroen en lijn 86 tussen De Pinte en Ronse) kruisen. Meer dan 1.600 reizigers nemen in De Pinte dagelijks de trein.

Onderwerpen: ,

Auteur: Matthias Vanheerentals