FR NL
Seinkeet_kraan

Opnieuw treinen op de 4 sporen tussen Antwerpen en Mechelen

Seinkeet_kraan Infrabel

Sinds zondag, bij de start van de treindienst, rijden er opnieuw treinen op alle sporen tussen Antwerpen en Mechelen. Dankzij een doorgedreven mobilisatie van alle krachten slaagde spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel erin om de seinkeet in Lint, bij Antwerpen, volledig te vervangen nadat die was uitgebrand door een kortsluiting. Hoe die kortsluiting precies kon gebeuren, wordt nog onderzocht. De straffe krachttoer werd gerealiseerd door Infrabel, Alstom en De Witte-Vandecaveye.

Op zondag 17 december, iets voor 23 uur, zorgde een kortsluiting in een seinkeet van Infrabel voor een ware ravage. In een mum van tijd breekt brand uit. “De brandweer is snel ter plaatse maar kan niet verhinderen dat alle toestellen en kabels in en rond de keet door de vlammen vernield worden”, zegt Thomas Baeken van Infrabel. “De cabine, niet ver van het station Kontich-Lint is onbruikbaar en moet zo snel mogelijk vervangen worden. Makkelijker gezegd dan gedaan.”

3x sneller dan normaal

Het incident gebeurt op een van de belangrijkste spoorlijnen (Antwerpen-Brussel) van het land. Twee van de vier sporen zijn onbruikbaar. “Elke seconde telt en dus wordt iedereen meteen gemobiliseerd binnen Infrabel maar ook leverancier Alstom en aannemer De Witte-Vandecaveye stellen hun mensen, materiaal en expertise onmiddellijk ter beschikking”, zegt Baeken. “Al tijdens de eerste nacht worden de eerste inventarissen en planningen gemaakt. Het is door deze krachtenbundeling dat er in een recordtempo kan gewerkt worden. Resultaat: de volledige seinkeet wordt vervangen, aangesloten en getest op slechts één week tijd. Terwijl daar onder normale omstandigheden gemiddeld één maand voor nodig is. Een fenomenale inspanning van alle betrokkenen en het betekent ook dat iedereen kerstavond thuis of bij familie en vrienden zal kunnen vieren.”

Ongeziene samenwerking

In totaal worden er in de seinkeet liefst een 40-tal toestellen geplaatst en afgesteld. Buiten op het spoor worden ook nog eens tientallen, digitale sensoren geïnstalleerd om treinen te detecteren. Alles bijeen wordt er in en rond de keet zo’n 4 km kabels getrokken en aangesloten. Een 50-tal mensen werken zo goed als de klok rond om alles klaar te krijgen en te testen. “Door de fenomenale samenwerking van alle disciplines: sporen, seininrichting, bovenleiding, ICT, supply (stock), VVDK (verwarming, verlichting & drijfkracht) kon er dus aan een driedubbel tempo gewerkt worden”, zegt Baeken. “En omdat twee van de vier sporen buiten dienst waren, profiteerde Infrabel er meteen ook van om de wissels in het station Kontich-Lint te onderhouden. Bedankt aan iedereen voor deze ongeziene prestatie.” Een seinkeet is zeer belangrijk om het treinverkeer veilig te kunnen organiseren. Zo’n cabine (van 6,5 op 2,5m) kan je vergelijken met een soort van mini zenuwcentrum naast het spoor. Van hieruit worden de seinen, de wissels en sensoren die treinen detecteren, aangestuurd.

Onderwerpen: ,

Auteur: Matthias Vanheerentals