Dwars gaan liggen over spoorwegovergangen

Network Rail heeft het beleid om geen nieuwe spoorwegovergangen te installeren. Het Britse spoorwegnet heeft echter ongeveer 6.000 overwegen, waarvan ongeveer een kwart waar de rails de openbare weg kruisen. De rest zijn allerlei specifieke raakvlakken. In Groot-Brittannië betekent dit dat als je bekend bent met het spoor, je bekend bent met een overweg. Waarom zijn de Britten dan zo slecht in het gebruik ervan?

Vorige week leerden we hoe spoorwegen op het Europese vasteland omgaan met spoorwegovergangen. Deze week wil Network Rail, het Britse infrastructuuragentschap, elke Britse burger het schijnbaar moeilijke concept bijbrengen om niet voor een trein uit te stappen. Te moeilijk voor meer dan 1.500 mensen die de afgelopen vier jaar betrokken waren bij bijna-ongelukken op het spoorwegnet. Dit aantal stijgt nog steeds.

Gelijkvloerse alternatieven

In een recent rapport richtte RailTech zich op Finland, waar een beleid wordt gevoerd om overwegen te verwijderen. Dat heeft het aantal ongevallen teruggebracht tot een historisch dieptepunt. In het Verenigd Koninkrijk onderzocht een parlementaire commissie de kwestie. Zij ontdekte dat de dichtheid van spoorwegovergangen in het Verenigd Koninkrijk iets lager is dan het gemiddelde in de Europese Unie. Volgens de Parliamentary Advisory Council for Transport Safety (PACTS) heeft het VK ongeveer 41 overwegen per 100 kilometer spoor, terwijl het EU-gemiddelde ongeveer vijftig is.

Network Rail heeft een beleid om het aantal overwegen te verminderen. Het concentreert zich met name op de risicovolle overwegen door ongelijkvloerse alternatieven te implementeren, zoals bruggen en onderdoorgangen. NR bouwt geen nieuwe spoorwegovergangen, hoewel dat de kosten van verbeteringen van de spoorwegcapaciteit aanzienlijk kan verhogen. Echter, ondanks spraakmakende publiekscampagnes en een hoog veiligheidsniveau rond het netwerk, struikelen ongelukkige Britten steeds vaker over het spoor.

Baby op het spoor geduwd

Network Rail heeft schokkende camerabeelden vrijgegeven die het gevaar tonen van voetgangers met hun hersenen losgekoppeld bij spoorwegovergangen. De beelden benadrukken het verbazingwekkende gebrek aan gezond verstand rond de spoorlijn. Op de beelden is te zien hoe een tiener midden op een spoorwegovergang naar zijn mobiele telefoon staat te staren en hoe een stel hun kinderen in een buggy over het spoor duwt terwijl de slagbomen naar beneden komen.

]

In de afgelopen vier jaar waren er 1.574 geregistreerde bijna-ongevallen met voetgangers bij spoorwegovergangen. Onderzoek van Network Rail wees ook op een zorgwekkend gebrek aan voorzichtigheid rond spoorwegovergangen. 41 procent van de mensen gaf toe voorzichtiger te zijn bij het oversteken van wegen, zelfs bij oversteekplaatsen met verkeersborden, in vergelijking met spoorwegovergangen.

Verwoestende gevolgen

Britten die niet zo slim zijn als hun telefoon zijn aan de orde van de dag. “Spoorwegovergangen vragen je volledige aandacht”, zegt Thomas Desmond, Operations Director bij Network Rail. “We dringen er bij iedereen op aan om te stoppen, te kijken, te luisteren en de seinen altijd te gehoorzamen. Een paar minuten wachten is oneindig veel beter dan alles riskeren.”

Stop, kijk, luister. Ga dan roekeloos verder. Deze afbeelding komt voor in een schokkende montage. © Network Rail

Dat advies is gebaseerd op academisch onderzoek. “Je hebt misschien het gevoel dat je kunt multitasken als je je telefoon gebruikt,” legt Gemma Briggs uit, professor Toegepaste Cognitieve Psychologie aan de Open Universiteit in het Verenigd Koninkrijk. Ze heeft de impact van afleiding op ons dagelijks leven bestudeerd. Soms is dat echt een impact. Een verwoestende.

Richt je volledige aandacht

Stoppen, kijken en luisteren is de eerste les. Network Rail wil dat iedereen ook de waarschuwingssignalen begrijpt. Hoewel je je moet afvragen hoe iemand felle rode zwaailichten, oorverdovend luide alarmen en enorme rood-witte barrières die naar beneden komen, niet kan opmerken.

“Onderzoek toont aan dat je belangrijke gebeurtenissen en gevaren die vlak voor je neus gebeuren, niet opmerkt”, zegt professor Briggs. “Je merkt ze niet op omdat je gedachten bij je telefoon zijn en je aandacht te veel versnipperd is. Deze ‘onoplettende blindheid’ is vooral problematisch in veiligheidskritische situaties, zoals bij spoorwegovergangen. Het beste is om je telefoon weg te leggen en je volledige aandacht te richten op veilig oversteken.” Niet op het spoor blunderen, mensen. Hoe moeilijk kan het zijn?

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit de oorspronkelijke taal naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton