Rome naar München in minder dan 7 uur: directe hogesnelheidsverbindingen tussen Duitsland, Oostenrijk en Italië ’tegen 2026′

Duitsland, Oostenrijk en Italië worden vanaf december 2026 met elkaar verbonden door rechtstreekse hogesnelheidstreinen, in het kader van een nieuw partnerschap tussen Deutsche Bahn, Trenitalia en ÖBB. De grensoverschrijdende routes tussen Rome en München worden gesteund door de EU en zullen gebruik maken van Italië’s vlaggenschip Frecciarossa treinen – die voor het eerst in Duitsland rijden. En er zijn ook plannen voor een uitbreiding naar Berlijn…
Deutsche Bahn, Trenitalia en de Oostenrijkse Federale Spoorwegen (ÖBB) bundelen hun krachten om nieuwe hogesnelheidsverbindingen te lanceren tussen München en twee van de belangrijkste steden van Italië. Vanaf december 2026 zullen er directe Frecciarossa-diensten rijden van München naar zowel Milaan als Rome, met het allernieuwste Italiaanse rollend materieel dat is aangepast aan het Duitse en Oostenrijkse spoor.
Daarna zal een gefaseerde uitbreiding vanaf december 2028 nieuwe diensten introduceren van Berlijn naar Milaan en Rome, met treinen die verder zuidwaarts rijden naar Napels. Deze routes zullen de integratie van Duitsland in het Europese hogesnelheidsnetwerk aanzienlijk bevorderen, door de twee hoofdsteden per spoor in minder dan 14 uur met elkaar te verbinden – het is een lange weg, maar het biedt een echt treinalternatief voor de luchtvaart.
Naar Rome en terug
De joint venture werd maandag in München gepresenteerd door Michael Peterson, DB’s chef voor langeafstandsreizen, Gianpiero Strisciuglio, CEO van Trenitalia, en Sabine Stock, lid van de passagiersraad van ÖBB. Het project maakt ook deel uit van een door de Europese Commissie gesteund programma van tien proefprojecten die bedoeld zijn om de vele resterende belemmeringen voor grensoverschrijdend personenvervoer per spoor in Europa aan te pakken.

Zodra de Frecciarossa rijdt, zal de route München-Milaan van ongeveer 600 kilometer in ongeveer zes en een half uur worden afgelegd. Treinen naar Rome – via Innsbruck, Verona, Bologna en Florence – zullen ongeveer acht en een half uur duren. Die reistijd zal naar verwachting tot een uur korter worden na de opening van de lang uitgestelde Brenner-basistunnel, die momenteel gepland staat voor eind 2032.
Een klinkende goedkeuring
Het Duitse ministerie van transport, de deelstaatregering van Beieren en EU-commissaris Apostolos Tzitzikostas hebben het project allemaal gesteund, waarbij ze het potentieel noemen om grensoverschrijdend spoorvervoer te laten groeien en meer passagiers te laten afstappen van luchtvervoer in klimaatgevoelige gebieden zoals de Alpen. “Europa groeit naar elkaar toe via het spoor”, aldus Peterson, die eraan toevoegde dat de onderneming “een verdere impuls zou geven aan de bloeiende internationale langeafstandsvervoersector”.
De Frecciarossa 1000 – voor het eerst geïntroduceerd in Italië in 2015 – zal de ruggengraat vormen van de nieuwe diensten. De 200 meter lange, acht wagons tellende treinstellen hebben 462 zitplaatsen verdeeld over vier comfortklassen. Ze worden al gebruikt in Frankrijk en Spanje en worden beschouwd als een van de meest geavanceerde hogesnelheidstreinen op het continent. Hitachi en Alstom zijn momenteel bezig met aanpassingen om de treinen voor te bereiden op certificering en testen in Oostenrijk en Duitsland.

De eerste diensten omvatten één dagelijkse retourtrein op elk van de routes München-Milaan en München-Rome, met stops in Innsbruck, Bolzano, Trento, Verona en elders. De Berlijnse uitbreidingen en de zuidelijke reikwijdte naar Napels zullen naar verwachting de capaciteit aanzienlijk vergroten en een klimaatvriendelijk alternatief bieden voor vluchten binnen Europa.
Sabine Stock van ÖBB benadrukte het belang van de aansluiting van Oostenrijk en de regio Tirol op het hogesnelheidsnetwerk van Italië. “Elke passagier die de trein kiest in plaats van de auto of het vliegtuig is een overwinning voor het milieu en het klimaat,” zei ze. Tzitzikostas sloot zich hierbij aan en noemde het initiatief “een sterk voorbeeld van vooruitgang” op het gebied van grensoverschrijdend spoorvervoer en bevestigde dat het een van de prioritaire proefprojecten voor internationale mobiliteit van de Commissie is.
Lees meer:
- ‘Uber-treinen’ langs het Kanaal? De tunnelvisie van Gemini is er, zelfs als het rollend materieel dat niet is
- Oostenrijk trekt 19,7 miljard euro uit voor spoorwegen in de komende vijf jaar, maar bezuinigingen zorgen voor vertragingen bij projecten
- Alstom in gesprek om dubbeldekkers door Kanaaltunnel te laten rijden – maar zullen ze de technische test doorstaan?