FR NL
Goederentrein in de bergen

Strategische spoorlijn tussen Dinant en Gendron-Celles weer geopend

Goederentrein in de bergen – foto van pixabay

Het treinverkeer op de spoorlijn Dinant en Gendron-Celles (L166) is maandag hervat. Deze verbinding is een belangrijke spoorgoederencorridor. Nadat de watersnoodramp medio juli in totaal 25 Waalse spoorlijnen lam legde, zijn er nog drie buiten gebruik.

De spoorwerken in Wallonië gaan in gestaag tempo verder, maandag is een nieuwe mijlpaal bereikt. De verbinding tussen Dinant en Gendron-Celles (L166), in de provincie Namen, is weer begaanbaar voor treinen.

Dit is vooral ook goed nieuws voor spoorvervoerders. De L166 is onderdeel van de Noordzee-Middellandse Zeecorridor die de havens van Antwerpen, Zeebrugge en Gent verbindt met het zuiden van Europa. Het traject is tevens onderdeel van de Athus-Meuse route die vanuit Antwerpen onder andere naar de Terminal Container Athus (TCA) leidt.

TCA weer normaal bereikbaar

TCA, dat wekelijks twaalf treinen uit Antwerpen ontvangt, was anderhalve week onbereikbaar nadat de watersnoodramp alle toegangssporen beschadigd had. Pas vanaf de eerste week van augustus kon de spoorgoederenterminal weer bereikt worden na de heropening van lijn 162. Deze geldt al alternatief voor de Athus-Meuse route.

Met de heropening van de Athus-Meuse route hoopt de terminal opgelopen achterstand in te halen. Koen Vanspringel, directeur van de spoorterminal, gaf eerder aan RailTech te kennen dat veel containers vanaf het begin van de watersnoodramp zich opgestapeld hadden op het terrein.

Nog werken gaande op drie Waalse spoorlijnen

Met de heropening van lijn L166 zijn er nu nog drie Waalse spoorlijnen onbereikbaar voor treinen. Het gaat om het traject tussen Luik-Guillemins en Nessonvaux waarvan de heropening gepland is voor 1 september. De verbinding Nessonvaux en Pepinster is naar verwachting weer begaanbaar op 13 september.

De laatste verbinding die heropent, is die tussen Pepinster en Spa. Daar zullen naar verwachting pas op 4 oktober weer treinen kunnen reiden. Infrabel en spooraannemers werken hier onder andere aan de heropbouw van twee bruggen en de versteviging van twee andere bruggen. Tevens moeten de seinen en bermen daar hersteld worden.

Lees ook:

Auteur: Jerom Rozendaal