FR NL
Panel Discussion RailTech Belgium

Zijn de huidige investeringen in het spoor te weinig, te laat?

Panel Discussion RailTech Belgium

Op RailTech Belgium hielden Pieter De Spiegeleer (Belgisch Federaal Parlement), Jeroen Vermaelen (Lineas België), Heidi Hendrix (Infrabel) en Thierry Vanelslander (Universiteit Antwerpen) eerder deze week een panelgesprek over de investeringen in de spoorinfrastructuur. Is de inspanning om extra spoorinfrastructuur aan te leggen vol te houden of zijn de huidige investeringen in het spoor te weinig, te laat? 

Er wordt gewerkt aan het stimuleren van de modal shift naar het spoor, vooral in het licht van de door de regering gestelde doelstelling om het volume van het goederenvervoer per spoor tegen 2030 te verdubbelen. Ervaringen uit het verleden hebben echter geleerd dat het jaren kan duren om de spoorweginfrastructuur uit te breiden. Bovendien zijn sommige voorgestelde projecten nog in studie.

Meer middelen

Volgens Hendrix van Infrabel wordt er na een periode van weinig middelen weer meer in Infrabel geïnvesteerd. “We komen van een periode van weinig geld. Nu hebben we 10 jaar zekerheid. We zitten op het goede spoor. We hebben een goede toekomst. We werken voor de toekomst. We spelen onze rol, al zijn de budgetten die we krijgen nooit genoeg. We zijn blij met wat we hebben. We hebben plannen voor de toekomst. We zijn dankbaar, al vragen we altijd meer. We beseffen dat de overheid beperkte middelen heeft.” Vermaelen van Lineas treedt Hendrix bij. “Na een moeilijke periode wordt er nu meer geïnvesteerd.”

Aanpassingen

Vanelslander (Universiteit Antwerpen) bevestigt dat het budget voor het spoor weer naar normaal is gegaan. “Al is het wel lager dan dat er initieel werd aangekondigd. Toch zijn we nog niet helemaal on track. Om het plan uit te voeren zijn aanpassingen nodig met onder meer de inzet van langere treinen, wat aanpassingen vraagt. Al gaat het niet enkel om investeringen en infrastructuur. Ook de operatoren moeten met elkaar samenwerken, op een verticale en horizontale manier. Er moet een prijsregulering en een gelijk speelveld-principe komen. Vroeger was er geen visie en deed iedereen maar wat hij moest doen. Nu is er tenminste een performance contract bij Infrabel.

Digitalisering

Hendrix benadrukt dat er bij Infrabel efficiënt gewerkt wordt. “We zetten op nieuwe manieren van onderhoud in. Er is een digitale nood. We bekijken onze automatiseringsplannen. We bekijken om te werken met OTIV.” Vanelslander benadrukt dat digitalisering veel voordelen biedt. “Digitalisering kan een nieuwe push geven en veel voordelen bieden. Het kan voor minder kosten en flexibele oplossingen zorgen. Ik zie wel nog veel potentieel om het spoor te automatiseren. Op dat vlak is er nog niet veel gebeurd.” De Spiegeleer is het niet helemaal met Hendrix eens. “Ik verwijt het gebrek aan efficiëntie bij Infrabel.”

Lees ook:

Onderwerpen:

Auteur: Matthias Vanheerentals