FR NL
The Principality Stadium in Cardiff seen from the River Taff with a train passing in foreground

Nog een voorstel voor een treindienst tussen Cardiff en Edinburgh

Je wacht eindeloos op een treinoperator Cardiff-Edinburgh – en dan komen er twee tegelijk. Grand Union, aspirant-operator met open toegang, is begonnen met het raadplegen van de industrie voor haar ambitieuze plan om vijf dagelijkse diensten tussen Cardiff en Edinburgh te exploiteren. Managing Director Ian Yeowart onthulde dat discussies met belanghebbenden in Wales en Schotland herhaaldelijk de noodzaak van verbeterde connectiviteit tussen de twee steden hadden benadrukt.

De voorstellen komen slechts een paar weken nadat de huidige franchise exploitant, CrossCountry, aankondigde dat ze een één-per-dag dienst zouden gaan rijden tussen de twee Keltische hoofdsteden vanaf het einde van 2024. Grand Central heeft dat afgetroefd met hun eigen veel ambitieuzere vijf-per-dag plannen, waarschijnlijk vanaf 2025. Naast de route Cardiff-Edinburgh onderzoekt Grand Union ook al het rollend materieel voor de voorgestelde diensten tussen Londen en Carmarthen en Londen en Stirling.

Profiteren van regionale zakelijke belangen

Grand Union probeert al een paar jaar de Britse passagiersmarkt te betreden. Het bedrijf heeft verschillende voorstellen gedaan, maar de Wales – Engeland – Schotland dienst, die Cardiff verbindt met Edinburgh, via het grootste deel van Engeland, is hun meest ambitieuze en complexe tot nu toe. De geplande diensten zullen Cardiff, Newport, Severn Tunnel Junction (voor Bristol), Gloucester, Birmingham New Street, Derby, Sheffield, Doncaster, York, Newcastle en Edinburgh aandoen. De streefdatum voor de lancering is december 2025.

Class 222 Meridian DMU at Notttingham in the colours of East Midlands Railways
Grand Union diensten kunnen gebruik maken van Class 222 Meridian DMU’s, zoals deze in Nottingham in de kleuren van East Midlands Railways
.

“Ik ben zeer geïnteresseerd in dit voorstel van de open exploitant Grand Union,” zei Peter Keenan, medevoorzitter van het Sheffield Chamber of Commerce South Yorkshire Transport Forum. Hij heeft al een vergadering in de agenda staan om de belangen van het regionale bedrijfsleven te bespreken met de kandidaat-exploitanten. “South Yorkshire een nieuwe rechtstreekse verbinding met Cardiff geven, meer snelle treindiensten naar Edinburgh, Newcastle, York en Birmingham, en het herstel van de Doncaster-diensten die verloren zijn gegaan op de CrossCountry-corridor tijdens de Covid-noodtoestand, is echt een goed voorstel.”

Echte concurrentie en hogere standaarden

Tim Yeowart, de managing director van Grand Union, was het ermee eens dat de route via Doncaster bedoeld was om een gat te vullen dat was ontstaan door de stopzetting van veel CrossCountry diensten die voorheen op deze route reden. Critici hebben erop gewezen dat de voorgestelde diensten bestaande CrossCountry diensten zouden overlappen, althans gedeeltelijk. De vraag naar de vraag naar rechtstreekse Cardiff-Edinburgh diensten heeft tot discussie geleid. De meeste analisten stellen dat de dienst in de eerste plaats gericht is op het genereren van inkomsten op het zwaar overbelaste traject tussen Birmingham en York.

Edinburgh skyline and Waverley (NR)
Edinburgh skyline en Waverley (Network Rail)

In de meeste gevallen, wanneer een open access operator voorstelt om parallel te rijden aan de route van een gevestigde franchise operator, zal de spoorwegadministratie van de overheid (het Office of Rail and Road – ORR) geneigd zijn om hun aanvraag te weigeren op grond van het onttrekken van inkomsten. Het geval kan hier echter heel anders zijn. De bestaande diensten, voornamelijk verzorgd door CrossCountry, zijn aantoonbaar niet in staat om aan de vraag te voldoen. “Een open access operator is een operator die zonder financiële steun van de overheid opereert”, legt Keenan uit. “Er moet toestemming worden gegeven voor de exploitatie en een nieuwe dienst krijgt alleen het recht om te opereren als er ruimte beschikbaar is op het netwerk en de overheid ervan overtuigd is dat het voorstel de juiste verdienste heeft. Open toegang zou eigenlijk een veel groter onderdeel van de exploitatie moeten zijn, omdat het echte concurrentie introduceert en daardoor de normen zou moeten verhogen.”

Merk Alliance Rail

Het voorstel van Grand Union omvat het gebruik van treinstellen van het type Class 221 Super Voyager of Class 222 “Meridian”. Deze dieseltreinstellen kunnen worden geconfigureerd met vier tot negen rijtuigen. Ze zijn vergelijkbaar met het rollend materieel van CrossCountry en zijn ongeveer twintig jaar oud. De hoop op gloednieuw rollend materieel zou afhangen van leveringsdata en vele andere variabele factoren.

Naar verluidt wordt de aanvraag voor Cardiff – Edinburgh ingediend onder de naam Alliance Rail om verwarring te voorkomen met de bestaande voorstellen van Grand Union voor de diensten Londen – Carmarthen en Londen – Stirling. De London-Stirling open toegang dienst heeft een voorlopige startdatum van juni 2025. Ondertussen is het voorstel voor Cardiff – Edinburgh officieel ingediend bij Network Rail en het Office of Rail & Road (ORR). Er is een voorlopige dienstregeling opgesteld en gedetailleerde informatie is gedeeld met het Department for Transport.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com