FR NL

Spoorlijn tussen Servië en Hongarije opent na 8 jaar sluiting voor passagierstreinen

Na 8 jaar is het passagiersvervoer per spoor tussen Szeged in Zuid-Hongarije en de Servische stad Szabadka op 28 november weer van start gegaan, kondigden de Hongaarse Staatsspoorwegen aan. Er rijden nu vijf paar passagierstreinen per dag tussen de twee landen.

Tussen Szeged-Rendező en de grens bij Röszke in Hongarije is meer dan 13 kilometer van het spoor en de omgeving vernieuwd. Sinds augustus vorig jaar rijden er goederentreinen op het traject en sinds 28 november kan er passagiersvervoer plaatsvinden.

János Lázár, de Hongaarse minister van Bouw en Transport, beschreef de Szeged-Szabadka spoorlijn als een spoorlijn van eenheid als passagier van de eerste reis. “Deze spoorlijn is een spoorweg van solidariteit, die de solidariteit, het gemeenschappelijke verleden en de gemeenschappelijke toekomst van Hongarije en Servië symboliseert. Maar het is meer dan alleen een symbool: het is een echte hulp in het dagelijks leven voor studenten en werknemers die regelmatig pendelen tussen de twee landen, en natuurlijk voor gezinnen die contact proberen te houden met hun dierbaren over de grens. Een belangrijke stap: het begin van een nieuw tijdperk van samenwerking tussen de twee landen.”

Eerste rit van de trein tussen Hongarije en Servië op 28 november 2023 met rechts de Hongaarse minister van Transport János Lázár

Er is nog een spoorlijn in gebruik tussen Servië en Hongarije, die verticaal tussen Boedapest en Belgrado loopt en ook langs Szabadka loopt. De onlangs heropende spoorlijn loopt echter in noordoostelijke richting van Szabadka naar de op twee na grootste stad van Hongarije, Szeged.

Hongaarse en Servische treinen

Er rijden vijf paren (of tien treinen per dag) tussen de twee landen, waarvan er vier worden bediend door Hongaarse en zes door Servische Uzsgyi-treinen. De reistijd tussen Szeged en Subotica is ongeveer anderhalf uur, inclusief grenscontroles. De eerste trein uit Szeged vertrekt om 5:19 en komt om 7:00 aan in Subotica, en uit Subotica vertrekt de trein om 6:03 en komt om 7:25 aan in Szeged, zodat de ochtendspits niet wordt verstoord. Met de dienstregeling kan een dagtocht van de hoofdstad naar Subotica of Palic worden gepland met de Sunshine IC die om 5:53 vertrekt uit Boedapest-Nyugati en om 21:07 aankomt.

De start van het passagiersvervoer, oorspronkelijk gepland voor 23 oktober 2023, moest worden uitgesteld vanwege tekortkomingen bij de installatie en inbedrijfstelling van de veiligheidsapparatuur op dat moment. Om het testbedrijf te kunnen starten, moesten de tekortkomingen in de foutenlijst worden aangevuld en de vergunningen worden verkregen.

Heraanleg van de spoorlijn aan de Hongaarse kant, waarvoor een spoorbouw- en heraanlegmachine van het type SMD-80 met een gewicht van 210 ton werd gebruikt
.

Omvorming van de spoorlijn

Als onderdeel van de investering werd het station Röszke volledig omgebouwd, werd er een nieuw barrièrevrij verhoogd perron gebouwd en werden er nieuwe regenkappen geïnstalleerd op de perrons In de buurt van Szeged werd een geluidswerende muur gebouwd met een lengte van ongeveer 1.408 meter. Er zijn ook spoorwegovergangen met lichte en semi-barrières gebouwd en er wordt gewerkt aan de bouw ervan op het traject van de spoorlijn. De investering om de spoorlijn Szeged-Szabadka te verbeteren moet in 2025 volledig zijn afgerond. Tot die tijd mogen goederentreinen, in overeenstemming met de bepalingen van de milieubeschermingsvergunning, blijven rijden met een beperkte snelheid van slechts 60 kilometer per uur, aldus de Hongaarse Spoorwegen. De snelheid van passagierstreinen kan in verschillende fasen worden verhoogd door de resterende bouwwerkzaamheden uit te voeren.

Namens de Hongaarse staatsspoorwegen zei Zoltán Pafféri, CEO van MÁV Zrt: “Nauwe en efficiënte samenwerking tussen Hongaarse en Servische spoorwegexperts was nodig om na acht jaar onderbreking niet alleen het goederenverkeer maar ook het passagiersverkeer op deze lijn te hervatten, met een dienstregeling – niet minder dan 5 treinparen per dag – die aan de reële mobiliteitsbehoeften kan voldoen. Dank aan alle spoorwegarbeiders, zowel aan de grens als daarbuiten.”

Lees ook:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Esther Geerts

Bron: RailTech.com