FR NL
Paris Austerlitz railway station

Nieuwe Franse nachttreinverbinding na 20 jaar opnieuw in gebruik genomen

In lijn met het initiatief van de regering om nachttreinen nieuw leven in te blazen, is op 10 december een nieuwe nachttreinverbinding van INTERCITÉS tussen Parijs en Aurillac in Zuid-Frankrijk in gebruik genomen. De Franse regering heeft 152 miljoen euro uitgetrokken om de ontwikkeling van nachttreinen in het land te ondersteunen.

Zoals aangekondigd in januari 2022, lanceerde SNCF Voyageurs afgelopen zondag officieel de nieuwe nachttreinverbinding Parijs-Aurillac-Parijs, met vertrek vanaf het station Paris Austerlitz. Tijdens de vakantieperiodes zal er dagelijks een retourrit zijn en buiten de vakantieperiodes op vrijdag- en zondagavond in beide richtingen. Het doel hiervan is om de treindiensten in de regio’s Lot en Cantal in Frankrijk te verbeteren.

De volledig gerenoveerde nachttrein vertrekt om 19:27 uur uit Parijs en komt om 19:30 uur aan in Aurillac. De terugreis vanuit Aurillac vertrekt om 22.42 uur en bereikt Parijs om 8.31 uur. Tussenstations die worden aangedaan zijn onder andere Saint-Denis-Près-Martel, Bretenoux-Biars en Laroquebrou.

“Nachttreinen spelen een centrale rol in onze spoorwegstrategie in het hele land”, verklaarde de Franse minister van Transport Clément Beaune. “Het is zuinig, milieuvriendelijk en biedt een andere manier van reizen. Vandaag heropenen we de nachttreinroutes: twee nieuwe in de afgelopen twee jaar en nog twee in december, zoals beloofd. De terugkeer van Parijs-Aurillac, 20 jaar afwezig, wordt met spanning tegemoet gezien. Het is een belangrijk symbool van vooruitgang. Het is een geweldige dag voor nachttreinen!”

Map of SNCF Intercité connections, night-trains in blue (Source: SNCF press release)
Kaart met verbindingen van SNCF Intercité, met nachttreinen in blauw (Bron: SNCF)

Aangepaste dienst

Op 10 december worden de nachttreinverbindingen tussen Zuid-Frankrijk en Parijs geleidelijk aangepast vanwege infrastructurele werkzaamheden rond Bordeaux en Toulouse. De wijzigingen omvatten nieuwe haltes op de routes Parijs-Tarbes-Parijs en Parijs-Cerbère-Parijs. De dienst naar Cerbère zal een route volgen via de Middellandse Zeekust en nieuwe steden aandoen zoals Nîmes Centre, Montpellier Saint-Roch, Sète, Agde en Béziers. De nachttrein hervat zijn gebruikelijke stops van Narbonne naar Cerbère, met dezelfde frequentie als voorheen.

Verschillende andere aanpassingen van dienstregelingen en routes zijn opmerkelijk: de route Parijs-Lourdes-Parijs zal nu eindigen in Tarbes en dagelijks Dax, Bayonne, Orthez, Pau, Lourdes en Tarbes aandoen. Saint-Gaudens, Carcassonne, Castelnaudary, Lézignan, Saint-Jean-de-Luz – Ciboure, Biarritz en Hendaye worden nu bediend door TER-verbindingen, die in overleg met de betrokken regio’s, de organisatoren van regionale treinen, tot stand zijn gekomen en in 2025 verder zullen worden geoptimaliseerd.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com