FR NL
Interior of a regional train in Versailles (Shutterstock)

Stiptheidsproblemen blijven in Parijse regio

Île-de-France Mobilités heeft geconsolideerde stiptheidscijfers bekendgemaakt voor de treindiensten van RATP en SNCF in de regio Île-de-France voor november 2023, waaruit blijkt dat de teleurstelling op bepaalde lijnen aanhoudt.

Op vijf lijnen blijft de stiptheid van het metrosysteem sterk onder druk staan, wat Île-de-France Mobilités ertoe aanzet herstelplannen op te starten om deze lijnen te verbeteren en de goede werking van alle treinen en metro’s te garanderen volgens het vervoersschema van Île-de-France Mobilités. Positieve resultaten zijn al zichtbaar op Lijn 7, die een aanzienlijke verbetering heeft laten zien.

Voor de SNCF was november een uitdagende maand door de stormen Ciaran en Domingos. Afgezien van de weersgerelateerde verstoringen, blijven de RER B-, C- en D-lijnen in de problemen.

Valérie Pécresse, voorzitter van Île-de-France Mobilités, benadrukt dat de RATP en de SNCF dringend de problemen op alle verstoorde lijnen moeten aanpakken en ervoor moeten zorgen dat alle treinen en metro’s stipt volgens de richtlijnen van Île-de-France Mobilités rijden, wat momenteel niet het geval is. Tijdens een buitengewone vergadering van de raad van bestuur op 29 januari zullen Jean Castex, voorzitter van de RATP, en Jean-Pierre Farandou, voorzitter van de SNCF, de voortgang van de lopende herstelplannen toelichten. Pécresse herhaalt dat de prestatiedoelstellingen van Île-de-France Mobilités op elke lijn zo snel mogelijk moeten worden gehaald.

Metro

Wat betreft de regelmaat van de metro tijdens de spitsuren, voldoen acht lijnen bijna aan hun contractuele doelstellingen. Lijn 14 overtreft de verwachtingen en de lijnen 1, 2, 4, 5, 9, 10 en 11 naderen hun doelstellingen. Lijn 7 heeft zich verbeterd en is uit de probleemcategorie getreden met een stiptheid van bijna 90% tijdens de spitsuren. Vijf lijnen kampen nog steeds met grote problemen: Lijnen 3, 6, 8, 12 en 13.

De oorzaken van deze uitdagingen komen overeen met die van oktober, waaronder de onbeschikbaarheid van machinisten (door absenteïsme en aanwervingsproblemen), onderhoudsproblemen aan de infrastructuur en het rollend materieel van de RATP en een toename van verdachte pakjes. Na een daling van de stiptheid in september 2023 ten opzichte van juni van hetzelfde jaar, gaf Pécresse de RATP de opdracht om actieplannen uit te voeren op elke lijn die problemen had met de stiptheid.

Deze actieplannen zullen worden aangevuld met maandelijkse initiatieven, met name gericht op de onbeschikbaarheid van machinisten. De RATP is bezig met de afronding van een belangrijk wervingsplan, gefinancierd door Île-de-France Mobilités, waarbij in de komende weken meer dan 200 extra chauffeurs worden aangenomen. Er worden ook verschillende acties ondernomen om de arbeidsomstandigheden van het RATP-personeel te verbeteren. Er wordt een plan uitgevoerd om het onderhoud van de infrastructuur en het rollend materieel te verbeteren en de RATP intensiveert de communicatie in de treinen om het achterlaten van pakketten tegen te gaan.

Trein/RER

De stiptheidscijfers voor treinen en RER werden in november aanzienlijk beïnvloed door de stormen Ciaran en Domingos. Ciaran leidde begin november tot preventieve stops op verschillende lijnen, met opvallende gevolgen voor RER A West, RER C Noord, Lijn L, Lijn J, Lijn H, Lijn N, Lijn P en Tram T13. Domingos, hoewel minder hevig, had ook gevolgen voor het treinverkeer en veroorzaakte snelheidsbeperkingen, verstoringen en annuleringen van 2 tot 4 november.

Afgezien van deze weersomstandigheden was de stiptheid van de treinen en het GEN over het algemeen bevredigend, met uitzondering van de lijnen B, C en D, die nog steeds met problemen kampen, en Lijn P, waarvoor tot half november tijdelijke snelheidsbeperkingen golden in Chelles vanwege werkzaamheden van SNCF Réseau.

Île-de-France Mobilités legt de nadruk op de invoering van 170 nieuwe en gerenoveerde metro’s, treinen en RER’s op haar netwerk in 2024, waarbij de volledige bestelling wordt gefinancierd voor de modernisering van het rollend materieel voor de metro. In 2024 zal Lijn 4 volledig geautomatiseerd zijn, zullen alle metro’s op Lijn 11 (de oudste van het netwerk) vernieuwd en semi-geautomatiseerd zijn, terwijl Lijnen 6 en 8 nog steeds gerenoveerde metro’s krijgen.

Voor Lijn 13 is de aanbesteding voor automatisering gestart in december 2023. In lijn met de verbintenis van Île-de-France Mobilités om de reizigersinformatie aanzienlijk te verbeteren, wordt gewerkt aan de vervanging van alle perronaanduidingen op de lijnen 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 en 12 door digitale “PANAME”-schermen die congestie- en storingsmeldingen aangeven. Dit initiatief, dat 15 miljoen euro kost, wordt gefinancierd door Île-de-France Mobilités.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com