FR NL
View of Italy’s most popular tourist destination, and one of the most famous archaeological sites in the world: Pompeii.

FS en Italiaanse overheid werken aan bescherming van archeologisch erfgoed

De Italiaanse Spoorwegen Groep (Gruppo FS) en het Ministerie van Cultuur hebben hun samenwerking vernieuwd om de bescherming en restauratie van archeologische vondsten die ontdekt zijn op spoorgerelateerde bouwplaatsen te verbeteren.

Het vernieuwde Memorandum of Understanding tussen Archeolog ETS, een non-profitorganisatie bestaande uit RFI, Anas en Italferr, en het Ministerie van Cultuur heeft als doel bij te dragen aan de restauratie en conservering van artefacten die tijdens spoor- en wegeninfrastructuurprojecten worden blootgelegd. Het initiatief zal het verleden, het heden en de toekomst integreren door ontdekkingen tijdens spoor- en wegenbouwprojecten snel en effectief aan te pakken, aldus het persbericht van FS.

“De vernieuwing van het protocol tussen het Ministerie van Cultuur en Archeolog ETS stelt ons in staat om door te gaan op de vruchtbare weg van de valorisatie van de archeologische schatten die zijn opgegraven in de bouwlocaties van het Italiaanse spoorwegnetwerk,” zei minister Gennaro Sangiuliano. “Het is een perfecte synthese tussen de noodzaak om de nationale transportinfrastructuur te moderniseren en de plicht om ons cultureel erfgoed te beschermen, wat al aanzienlijke resultaten heeft opgeleverd. Italië toont zijn uitzonderlijkheid door van zijn ontwikkeling een kans te maken om zijn verleden te herontdekken,” voegt hij eraan toe.

Gemeenschappelijk erfgoed beschermen

De samenwerking tussen Archeolog en het ministerie heeft tot doel de meest geschikte initiatieven te identificeren om het genot van sites en artefacten te verbeteren, zoals tentoonstellingen, vormen van mecenaat en collecties. Daarnaast is er een publicatie gepland met duidelijke uitleg over de belangrijkste ontdekkingen, vergezeld van beschrijvende teksten en afbeeldingen.

“Als de Italiaanse spoorweggroep hebben we de verantwoordelijkheid, en vooral de eer, om bij te dragen aan het vormgeven van de toekomst van Italië,” zei Luigi Ferraris, CEO van Gruppo FS Italiane. “We zijn ons echter ook bewust van de verborgen rijkdom die ons grondgebied, doordrenkt van geschiedenis, nog steeds te bieden heeft. Jarenlang heeft de Italiaanse Spoorwegen Groep, door de aanleg van nieuwe spoorlijnen en wegen, bijgedragen aan vele historische en archeologische ontdekkingen tijdens de werkzaamheden die door RFI, Italferr en Anas zijn uitgevoerd. Om de vele ontdekkingen aan te pakken heeft FS de non-profit organisatie Archeolog opgericht, die als doel heeft het archeologisch erfgoed dat gevonden is tijdens de aanleg en verbetering van het infrastructuurnetwerk te behouden, te restaureren en te verbeteren. Het protocol met het Ministerie van Cultuur versterkt onze dagelijkse betrokkenheid.”

Ontdekkingen in de regio Lazio

Twee recente voorbeelden van deze samenwerking liggen beide in de regio Lazio. Het eerste betreft het station van Pomezia, waar archeologische overblijfselen uit de 2e-4e eeuw na Christus werden gevonden tijdens onderhoudswerkzaamheden aan een spoorwegviaduct. Deze omvatten een weglay-out met groeven van karrensporen, geflankeerd door structuren die verband houden met een landelijke villa. De villa werd vroegtijdig verlaten, zoals blijkt uit de latere vestiging van een necropolis met zeventien begravingen van verschillende typen.

Het tweede voorbeeld betreft werkzaamheden aan de hydraulische beveiliging van de lijn Rome-Pisa, bij het voormalige station Furbara bij Cerveteri. Hier werden resten van een productieve en commerciële nederzetting blootgelegd, zoals blijkt uit een Etruskische inscriptie op een wijnamfoor die op de vindplaats werd gevonden.

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com