FR NL

Stiptheid 2023 van Île-de-France Mobility “bevredigend”

Terwijl de stiptheid en de kwaliteit van de dienstverlening tussen september en december 2023 aanzienlijk waren verslechterd, verbetert de situatie nu bij de RATP in de Parijse metro. Er zijn echter nog steeds enkele problemen, waarvan vele te wijten zijn aan externe factoren van de exploitanten, zoals uitgebreide bouwwerkzaamheden en verkeersomstandigheden die worden bemoeilijkt door stedelijke ontwikkeling.

In 2023 vertoonden het trein- en RER-netwerk een bevredigende stiptheid, behalve voor de lijnen B, C en D, hoewel er een verbeterende trend is voor lijn D, waarvan de stiptheid tussen november en december op bepaalde assen licht is verbeterd. Voor RER B zijn de in het Ramette-plan geplande acties in gang gezet (toevoeging van 6 treinen, installatie van GPS-chips op alle treinen, een nieuwe procedure voor de evacuatie van zieke passagiers op het perron…) om dit jaar een stiptheid van 87% te bereiken. RER C zal een nieuw masterplan aannemen, dat net als RER B verschillende acties omvat om het aanbod en de regelmaat van de lijn duurzaam te verbeteren.

Cijfers eind 2023

De geconsolideerde stiptheidscijfers van de RATP en de SNCF in Île-de-France voor december 2023 komen overeen met die van november. 8 lijnen benaderden hun contractuele doelstellingen: naast lijn 14 hebben ook de lijnen 1 en 2 hun doelstellingen overtroffen, terwijl de lijnen 4, 5, 10 en 11 dicht bij hun doelstellingen bleven. Lijnen 7 en 9 benaderden 90% stiptheid tijdens de spitsuren. 5 lijnen bleven grote problemen ondervinden: lijnen 3, 6, 8, 12 en 13, hoewel er een lichte verbetering is op lijn 3. De oorzaken van de problemen zijn vergelijkbaar met die op lijn 3.

De oorzaken van de problemen zijn vergelijkbaar met die in het najaar van 2023, voornamelijk de onbeschikbaarheid van machinisten, problemen door een gebrek aan personeel voor het onderhoud van de RATP-infrastructuur en het onderhoud van het rollend materieel. Daarnaast mag de toename van verdachte pakketten niet worden onderschat. Na de daling van de stiptheid in september 2023 ten opzichte van juni van hetzelfde jaar, had Valérie Pécresse de RATP gevraagd om actieplannen uit te voeren op elk van de lijnen die het moeilijk hadden om de stiptheid snel te verbeteren.

Deze actieplannen worden elke maand aangevuld met extra acties, met name om de onbeschikbaarheid van machinisten aan te pakken. De RATP legt de laatste hand aan een grootschalig wervingsplan met meer dan 200 extra chauffeurs, gefinancierd door Île-de-France Mobilités, die de komende weken zullen beginnen aan te werven. Er worden ook verschillende acties uitgevoerd om de arbeidsomstandigheden van het RATP-personeel te verbeteren. Er wordt ook een plan opgesteld om de infrastructuur en het onderhoud van het rollend materieel te verbeteren. Tot slot verbetert de RATP de communicatie op de treinen om het achterlaten van pakketten tegen te gaan.

15 assen gecompenseerd in 2023

Valérie Pécresse, voorzitter van Île-de-France Mobilités, heeft sinds 2021 de Parijzenaars een compensatie opgelegd wanneer de treinen op hun spoortraject niet stipt genoeg zijn over het hele jaar. In 2024 begint de derde jaarlijkse compensatiecampagne, waarbij rekening wordt gehouden met de nu bekende stiptheidscijfers voor 2023. Deze campagne start eind maart en compenseert de volgende 15 spoortrajecten (zie infographic), variërend van een halve maand Navigopas tot anderhalve maand voor het RER B-traject tussen Aulnay en Mitry-Claye.

Deze terugbetaling wordt elk jaar geactiveerd als de stiptheid gedurende minstens 3 maanden onder de 80% daalt, in geval van langdurige stakingen of uitzonderlijke verstoringen. Dit jaar heeft Valérie Pécresse ook besloten dat Île-de-France Mobilités nog veeleisender moet zijn en een halve maand Navigo moet vergoeden voor gebruikers die wonen of werken op een traject met een jaarlijkse stiptheid van minder dan 85%. Zo zullen 4 extra trajecten worden gecompenseerd: RER A: Cergy-le-Haut < > Maisons-Laffitte RER C: Massy < > Les Saules RER D: Montgeron < > Combs-la-Ville RER D: Vigneux < > Corbeil via le Plateau.

2024 goed beginnen

Volgens voorlopige indicaties voor januari (onder voorbehoud van bevestiging) rijden 11 lijnen regelmatig. 8 lijnen zijn zelfs zeer regelmatig (1, 2, 4, 5, 9, 10, 11, 14) en voldoen aan hun contractuele doelstellingen met IDFM/RATP, tegenover 5 in het najaar van 2023. Lijnen 3 en 12 overschrijden 90% en lijn 7 nadert 90%. Slechts drie lijnen blijven problematisch (6, 8 en 13), tegenover 5 eind 2023. Het treinnetwerk en GEN A en E laten een bevredigende stiptheid zien. Het GEN B, C en D hebben echter nog steeds problemen. Op de lijnen P en R zijn belangrijke maar noodzakelijke bouwwerkzaamheden uitgevoerd om de regelmaat van de lijnen te verbeteren.

Île-de-France Mobilités herhaalt dat in 2024 170 nieuwe en gerenoveerde metro’s, treinen en RER’s in gebruik zullen worden genomen op haar netwerk. De volledige door Île-de-France Mobilités gefinancierde bestelling voor de modernisering van het rollend materieel voor de metro is geplaatst. In 2024 zal lijn 4 volledig geautomatiseerd zijn en zullen alle metrotreinen op lijn 11, de oudste van het netwerk, vervangen en semi-geautomatiseerd zijn, terwijl op de lijnen 6 en 8 nog steeds gerenoveerde metro’s rijden. Voor lijn 13 is de aanbesteding voor automatisering in december 2023 gestart en de organiserende overheid heeft gevraagd om studies te starten voor de lijnen 7 en 8. De campagne heeft betrekking op de Navigo-jaarabonnementen, de Senior-, Imagine R Student- en Schoolabonnementen, de Navigo-maand en het abonnement van de Maand met 50% Korting en het abonnement van de Maand met 75% Solidariteit.

Dit jaar komt er nog een laatste verandering. In 2024 heeft Île-de-France Mobilités aan SNCF gevraagd om in de punctualiteitscijfers voor terugbetaling de treinuitval op de vooravond voor 17.00 uur op te nemen, die te wijten is aan een gebrek aan machinisten. Tot nu toe kwamen deze annuleringen niet voor in de door SNCF gecommuniceerde cijfers, omdat treinen die voor 17.00 uur werden geannuleerd niet in de systemen van SNCF voorkomen. Sommige filialen die in sommige maanden iets boven de 80% uitkomen, zakken dus onder de 80% na verrekening van deze annuleringen en moeten gecompenseerd worden. GEN C werd in 2023 sterk getroffen door deze annuleringen, en lijn P in mindere mate. In december 2023 werd bijna 15% van de RER C-ritten geannuleerd door een gebrek aan machinisten.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com