FR NL

Het aftellen voor de terugkeer van de Schotse Levenmouth-spoorlijn begint

Het heeft lang geduurd. Vijfenvijftig jaar om precies te zijn. Maar het wachten is bijna voorbij. De korte en mooie Levenmouth Railway in Schotland is minder dan honderd dagen verwijderd van de opening en de eerste winstgevende dienst sinds 1969.

Het is ongelooflijk dat een man met een Schotse naam nog niet zo lang geleden op de maan liep als iemand met de naam Armstrong (of van welke clan dan ook) op een trein naar Leven stapte. Dat gaat allemaal veranderen op 2 juni, wanneer de passagiersdiensten terugkeren naar de oostelijke hoek van Fife in Schotland.

Symbolische aftelklok

De lijn mag dan maar 9,6 kilometer lang zijn, maar het betekent een wereld van verschil voor de vijftigduizend inwoners van Leven en de omliggende gemeenschappen. De aansluiting op het nationale spoorwegnet kan niet snel genoeg komen. Nu is het wachten nog maar een kwestie van maanden. “Het project dat we zullen opleveren is aanzienlijk anders en veel uitgebreider dan het project dat in 2019 werd voorzien toen het voor het eerst werd aangekondigd”, aldus een verklaring van de initiatiefnemers, Scotland’s Railway, dat in handen is van de overheid. “Het omvat nu verdere investeringen in elektrificatie en actieve reisroutes en kansen in vracht- en toeristische charterverbindingen en extra brugwerkzaamheden binnen de levering – naast de eerder aangekondigde dubbelsporen en stations.”

Afgelopen vrijdag (23 februari) was er een bescheiden ceremonie om te vieren dat er nog 100 dagen te gaan zijn tot de terugkeer van de spoordiensten naar Levenmouth. Fiona Hyslop, de Schotse kabinetssecretaris voor Vervoer, zette een symbolische aftelklok aan op station Edinburgh Waverley, waar de diensten naar Levenmouth zullen beginnen. Er werden ook aftelklokken onthuld op de nieuwe stations in Leven en Cameron Bridge, voordat de passagiersdiensten van ScotRail op 2 juni van start gaan. Er zijn voorzieningen getroffen voor mogelijk vrachtvervoer, maar er is nog geen infrastructuur aangelegd. De lijn bediende voorheen commerciƫle activiteiten van een distilleerderij en bottelarij en een nu buiten gebruik gestelde elektriciteitscentrale.

Bijdragen aan het koolstofvrij maken van transport in bredere zin

De Schotse overheid financierde het 136 miljoen euro (116 miljoen pond) kostende Levenmouth Rail Link Project. Na de opening zal een nieuwe dubbelsporige spoorlijn van 6 mijl de gemeenschappen in East Fife weer met het spoor verbinden, na een gat van 55 jaar. “De opening van de lijn zal echte kansen bieden voor gemeenschappen, bedrijven en bezoekers in Levenmouth en de wijdere omgeving van Fife”, zei Fiona Hyslop.

De twee nieuwe stations verminderen de noodzaak om met de auto te reizen en dragen zo bij aan het koolstofvrij maken van vervoer in het algemeen. De actieve reisverbindingen naar de stations zullen meer wandelen, fietsen en wheelen aanmoedigen, wat zorgt voor een gezondere levensstijl, aldus een verklaring van de Schotse regering. Er kunnen een paar niet-verwante Armstrongs in de eerste trein uit Leven zitten. Fife kan zich tenminste beroemen op een terugkeer naar Leven voordat iemand zich beroemt op een terugkeer naar de maan. In Fife zijn ze tenslotte heel nuchter.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton