FR NL

Manchester Metrolink krijgt verdere investering

Metrolink, het merk van de bekende gele trams in Manchester, krijgt nog eens een investering van 21,4 miljoen pond (iets meer dan 25 miljoen euro). De lokale overheid heeft het werkprogramma goedgekeurd om verschillende kortetermijnproblemen op het uitgebreide netwerk te verbeteren. Het budget is bedoeld voor uitvoering in de komende twaalf maanden.

Het aantal passagiers van Manchester Metrolink is tijdens de piekuren doordeweeks weer terug op het niveau van voor de pandemie en in het weekend is het nog drukker. Dat heeft geleid tot de toekenning van inkomsten uit een fonds van de centrale overheid, naast een investeringsprogramma voor de lange termijn van bijna 150 miljoen pond (175 miljoen euro). Het systeem verwerkt momenteel 130.000 ritten op een gemiddelde weekdag.

Stadsgewestelijke regeling duurzaam vervoer

Meer dan 20 miljoen pond (23,5 miljoen euro) zal worden geïnvesteerd om het Metrolink-netwerk in de komende twaalf maanden te verbeteren. De vervoerders zeggen dat dit is om ervoor te zorgen dat de diensten veilig en betrouwbaar blijven voor de komende jaren. De 21,4 miljoen pond financiering is afkomstig van de City Region Sustainable Transport Settlement van de Britse overheid. De CRSTS is een fonds dat in 2021 werd geïntroduceerd en beschikbaar wordt gesteld aan zeven regionale lokale overheden in heel Engeland.

Altrincham en Ashton trams bij Castlefield in Manchester (TfGM)

Manchester is een groot stedelijk gebied, met als middelpunt de stad en negen omliggende stadsdelen. Het is de thuisbasis van het grootste lightrailnetwerk in het Verenigd Koninkrijk, met 99 haltes over 64 mijl (103 km) spoor. Het maakt veel gebruik van voormalige heavy-rail corridors, maar heeft ook een mix van gescheiden lijnen en straattreinen. Sinds de opening van het netwerk in 1992 hebben de trams meer dan 700 miljoen ritten gemaakt. De investering komt als welkom goed nieuws na een reeks tegenslagen voor de regio – niet in het minst de annulering van het Manchester-gedeelte van het HS2 hogesnelheidslijnproject.

Modernisering spoor en trams

Onder de krachtige lobby van de burgemeester van Manchester, Andy Burnham, is het openbaar vervoer in de regio grotendeels onder controle van de lokale overheid gebracht – met als belangrijkste wens om de falende busdiensten in de regio te verbeteren. Het openbaar vervoer wordt samengevoegd en omgedoopt tot het Bee Network, waarbij het wegvervoer uiteindelijk dezelfde kleur zal krijgen als de opvallende trams. Het werk dat is goedgekeurd door de commissie voor het Bijennetwerk maakt deel uit van een gepland pakket van 147 miljoen pond om het netwerk tot 2027 te onderhouden, upgraden en verbeteren.

Manchester tram bij MediaCityUK in Salford (TfGM)

Tot de onmiddellijke prioriteiten voor deze zomer behoren het vervangen van het spoor in verschillende delen van het stadscentrum, waaronder Piccadilly Gardens en London Road, en op afgelegen delen van het netwerk in Altrincham in het zuiden en Bury in het noorden. “Dit betekent snellere, vlottere en betrouwbaardere reizen voor passagiers”, aldus een verklaring van de commissie. “De plannen omvatten ook een programma van aanpassingen aan de trams zelf, waarbij state-of-the-art systemen worden geïnstalleerd om passagiers veilig te houden. Deze omvatten sensoren in het midden van dubbele trams en snelheidswaarschuwers.”

Voordelen voor de komende jaren

Langs delen van de Bury Line worden nieuwe elektriciteitsonderstations gebouwd die extra stroom leveren zodat er in de toekomst meer dubbele trams kunnen rijden. Metrolink vervangt ook een groot deel van het communicatienetwerk dat cruciaal is voor de werking van de seingevings- en besturingssystemen. De instantie overweegt ook om de bovenleidingen te vervangen op sommige oudere delen van het netwerk, die in 2023 een aantal langdurige storingen veroorzaakten. De werkzaamheden zullen op korte termijn voor enige verstoring zorgen.

“Metrolink is een integraal onderdeel van het Bijennetwerk, zegt Danny Vaughan, hoofd van Metrolink voor het overkoepelende Transport for Greater Manchester. “Het is echt belangrijk dat we erin investeren zodat we een veilige, betrouwbare en positieve ervaring kunnen blijven bieden aan de duizenden mensen die elke dag met ons reizen. Ik wil de mensen vragen om geduld met ons te hebben terwijl de werkzaamheden worden uitgevoerd, want de komende jaren zullen we er de vruchten van plukken.”

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com