FR NL
S-train passengers in Copenhagen

DSB 2024 passagiersverkeer al 7% gestegen

De Deense nationale spoorwegmaatschappij, Danske Statsbaner (DSB), is 2024 goed begonnen met eenopmerkelijke stijging van het aantal treinreizen inde eerste twee maanden van het jaar. Volgens gegevens van DSB werden in januari en februari samen 26,9 miljoen reizen geregistreerd, een aanzienlijke stijging van 7% ten opzichte van de overeenkomstige periode in 2023.

Jens Visholm, commercieel directeur bij DSB, toonde zich optimistisch over de trend: “We ervaren momenteel een grote groei in zowel regionaal verkeer, reizen over de Grote Belt, als S-treinen. Het is positief dat meer klanten voor de trein kiezen en we verwachten dat deze trend zich in 2024 zal voortzetten”, aldus Jens Visholm, commercieel directeur bij DSB. De opwaartse trend in het aantal klanten ten opzichte van vorig jaar zal zich naar verwachting voortzetten. In 2023 registreerde DSB in totaal 162 miljoen reizen, wat een stijging van 9% betekent ten opzichte van de cijfers van 2022, gecorrigeerd voor het doorgegeven verkeer.

S-treinen rijden nog steeds hoog

Met name de S-treinen in Kopenhagen hebben zich ontpopt als een belangrijke trekpleister voor nieuwe passagiers: het aantal reizen per S-trein is tot nu toe in 2024 met 1,4 miljoen gestegen. Op zondag 14 januari was er een ongekende stijging van het aantal S-treinreizigers, met meer dan 240.000 forenzen, maar liefst 90.000 meer reizen dan op een gewone zondag.

Zelfs als we het speciale evenement buiten beschouwing laten, hebben de S-treinen constant hogere passagiersaantallen gekend in vergelijking met het voorgaande jaar. Bovendien hebben de S-treinen een uitzonderlijk hoog stiptheidspercentage, tot nu toe meer dan 96 procent in 2024. Stiptheid wordt gemeten aan de hand van het percentage klanten dat binnen 2 minuten en 59 seconden van de geplande aankomsttijd aankomt.

Stiptheid ondanks sneeuwstormen

Ondanks uitdagingen zoals de sneeuwstorm begin januari, heeft de punctualiteit in langeafstands- en regionale treindiensten de doelstelling van 75 procent overtroffen. In februari bedroeg de punctualiteit 81,3%. De aan de gang zijnde uitgebreide infrastructuurwerkzaamheden, waaronder elektrificatie, de implementatie van een nieuw signaleringssysteem en spoorvernieuwingsprojecten in heel Denemarken, hebben de punctualiteit in de langeafstands- en regionale diensten regelmatig op de proef gesteld.

In een reactie op de algehele prestaties zei Visholm: “Over het algemeen zijn we het jaar goed begonnen en na enkele uitdagingen met het weer aan het begin van het jaar, zitten we over het algemeen ruim boven de doelstelling voor langeafstands- en regionale treinen. Als we kijken naar de S-treinen, dan is het gewoon een klasse apart in vergelijking met vergelijkbare stedelijke spoorwegen in de wereld.”

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com