FR NL

Welkom in Wrexham zegt nieuwe exploitant Alstom

Spoorwegtechnisch bedrijf Alstom is van plan om nieuwe rechtstreekse treindiensten aan te bieden tussen Noord-Wales, Shropshire, de Engelse Midlands en Londen. De aankondiging heeft de meeste partijen verrast. Als ’s lands belangrijkste leverancier van nieuwe treinen en treindiensten, en een toonaangevende leverancier van seinen en infrastructuur, gaat Alstom voor het eerst zijn eigen treindienst exploiteren in het Verenigd Koninkrijk.

Alstom gaat een partnerschap aan met het in Birmingham gevestigde SLC Rail om een nieuwe spoorverbinding met open toegang op te zetten, geregistreerd als Wrexham, Shropshire and Midlands Railway (WSMR). De voorgestelde dienst is een echo van een eerdere open toegang dienst, die meer dan tien jaar geleden voor het laatst reed. Open toegang verschilt van de bestaande gefranchiseerde diensten in die zin dat dergelijke diensten geen overheidssteun ontvangen. De formele aanvraag is ingediend bij de Britse toezichthouder, het Office of Rail and Road (ORR). Passagiersdiensten worden vanaf volgend jaar (2025) verwacht.

Uitgebreide ervaring langs de route

Een tweede poging om een open verbinding tussen Wrexham en Londen aan te bieden is ondernomen door een samenwerkingsverband van een wereldberoemd spoorwegtechnisch bedrijf en een iets minder bekend adviesbureau uit Birmingham. De eerstgenoemde heeft een benijdenswaardige reputatie voor het leveren van spoorweghardware, terwijl de soft-skills van de laatstgenoemde verschillende succesvolle spoorwegambities hebben ondersteund.

Alstom, dat zichzelf omschrijft als een wereldleider in slimme en duurzame mobiliteit, is van plan om de nieuwe passagiersspoordienst tussen Wrexham in Noord-Wales, via Shropshire en de West Midlands, naar Londen Euston te exploiteren. SLC Rail biedt als partner advies over de voorgestelde dienst. SLC heeft al uitgebreide relatieve ervaring langs de voorgestelde route. De gekozen naam voor de operatie weerspiegelt grotendeels hun geografische werkgebieden: Wrexham, Shropshire and Midlands Railway (WSMR).

Hollywoodsterren en ministers

Wrexham was de oorsprong van een voormalige open access operator, met een vergelijkbare naam en ambities. Het door Arriva gesteunde Wrexham and Shropshire reed iets minder dan drie jaar tot januari 2011. Men was het er algemeen over eens dat de omstandigheden in de economie de oorzaak waren van de ondergang van deze onderneming. Sindsdien zijn de vooruitzichten voor Wrexham veranderd. Er zijn nieuwe vracht- en passagiersdiensten gepland, de lokale economie gaat vooruit en de stad in Noord-Wales is op het wereldtoneel verschenen door de overname van het plaatselijke voetbalteam door de Hollywood-acteurs en ondernemers Rob McElhenney en Ryan Reynolds. Of die wereldwijde bekendheid er ook toe kan bijdragen dat deze nieuwe spoordienst een matchwinner wordt, valt nog te bezien.

De A Lister sterren van het WSMR-team bij Alstom

De voorstellen zijn in regeringskringen met enthousiasme ontvangen. “Deze opwindende voorstellen kunnen leiden tot betere verbindingen voor gemeenschappen in Noord-Wales en de Midlands, met inbegrip van directe diensten naar Londen vanuit Shrewsbury, Telford en Wrexham,” zei Huw Merriman, de Britse minister van Spoorwegen. “Concurrentie biedt keuze voor passagiers en verhoogt de kwaliteit, daarom blijven we samenwerken met de industrie om het beste te halen uit open toegang tot het spoor.”

Routebepaling was een kritische overweging

WSMR is van plan om passagiers vijf treinen per dag (vier op zondag) aan te bieden tussen Wrexham en Gobowen in Wales; vervolgens de Engelse bestemmingen Shrewsbury, Telford Central, Wolverhampton, Darlaston, Walsall, Coleshill Parkway (aan de oostelijke rand van Birmingham), Nuneaton, Milton Keynes en Londen Euston. Treinen zullen Darlaston aandoen zodra het nieuwe station open gaat. Alstom wilde benadrukken dat de reistijden tussen Shrewsbury en Walsall drastisch zullen worden verkort ten opzichte van het huidige alternatief. Hoewel die specifieke stroom nauwelijks de belangrijkste factor is om de onderneming succesvol te maken, zijn snellere verbindingen (en gloednieuwe verbindingen) het belangrijkste verkoopargument.

Diagram van de WSMR-route zoals voorgesteld door Alstom

De treinen zullen gebruik maken van de West Coast Main Line en Euston Station in Londen. WCML-paden zijn geïdentificeerd ondanks de zware bestaande dienstregeling. De vorige exploitant met open toegang reed treinen naar het veel kleinere London Marylebone Station. In de West Midlands zullen de WSMR-treinen Birmingham vermijden, een van de meest complexe en overbelaste delen van het Britse spoorwegnet. De treinen zullen rijden via de Sutton Park lijn, een spoorlijn dwars door het noordoosten van Birmingham, die momenteel alleen wordt gebruikt voor goederendiensten. Het bedrijf zegt dat Wolverhampton en Walsall hierdoor voor het eerst rechtstreeks verbonden zullen zijn met Nuneaton, wat nieuwe reismogelijkheden biedt in de West Midlands, Noord-Warwickshire en daarbuiten.

Duurzame groei langs de corridor ondersteunen

De WSMR zou volgend jaar (2025) al van start kunnen gaan en zou ongeveer 50 nieuwe banen kunnen opleveren, voornamelijk in Noord-Wales en de Midlands. “Als ’s lands grootste leverancier van rollend materieel en treindiensten is het logisch dat we nu onze eigen vloot gaan exploiteren om passagiers rechtstreeks te bedienen”, zegt Nick Crossfield, Managing Director UK and Ireland bij Alstom. “WSMR zal bijdragen aan een modal shift van de weg naar het spoor door reizigers in Engeland en Wales een groener alternatief te bieden.”

Het samenwerkingsverband zegt dat hun routes nieuwe verbindingen zullen creëren, waarbij regio’s in Engeland en Wales over het hoofd worden gezien met rechtstreekse diensten van en naar Londen. “Passagiers zullen profiteren van meer concurrerende tarieven en nieuwe technologie om het kopen van tickets voor onze nieuwe diensten te vereenvoudigen”, zegt Ian Walters, Managing Director van SLC Rail uit de Midlands. “Ons voorstel zal duurzame groei van woningen ondersteunen, gemeenschappen koesteren en zaken, vrije tijd en handel langs de corridor verenigen. Dit zal de economieën versterken en een positieve impact hebben op zowel de gemeenschappen als het milieu.”

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Simon Walton

Bron: RailTech.com