FR NL
New generation RailJet manufactured by Siemens Mobility for ÖBB

Siemens Mobility’s nieuwste RailJet debuteert op Oostenrijkse sporen voor Pasen

De Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) hebben de eerste Railjet van de nieuwe generatie van Siemens Mobility in gebruik genomen. Deze trein van de nieuwe generatie, die over een groot aantal innovaties beschikt, is afgelopen vrijdag in gebruik genomen op het traject Wenen-Feldkirch.

Tijdens de paasvakantie zal de nieuwe Railjet ingezet worden als boostertrein op de westelijke route en vanaf 8 april 2024 zal hij ingezet worden op de Brennerlijn. Er vertrekken twee treinparen op het traject München – Innsbruck – Bolzano – Verona – Bologna en één treinpaar op het traject München – Innsbruck. Tegen 2025 zullen nog eens 27 nieuwe rijtuigen worden ingezet in het verkeer binnen de Alpen.

Siemens Mobility, verantwoordelijk voor de ontwikkeling en bouw van deze geavanceerde treinen in Wenen, baseerde de nieuwe Railjet op hetzelfde platform als de onlangs geïntroduceerde Nightjet-treinen. Aanvankelijk had ÖBB een bestelling geplaatst voor acht treinen, maar ze hebben hun bestelling uitgebreid naar in totaal 27 treinen. De oudere generatie Railjets wordt dit jaar ook gemoderniseerd. In het kader van dit programma worden alle 60 bestaande Railjet-treinstellen opgewaardeerd op het gebied van ontwerp, interieur, technologie en telematica.

Andreas Matthä, CEO van ÖBB Holding, toonde zich enthousiast: “We zijn verheugd dat we onze ÖBB langeafstandsvloot uitbreiden met nog eens 19 Railjets van de nieuwe generatie. (…) Met de nieuwe reiservaring op de Brennerpas kunnen we de populariteit van deze route verder vergroten.” Albrecht Neumann, CEO van Rolling Stock Siemens Mobility, sloot zich hierbij aan en benadrukte de rol van de treinen om reizen per spoor aantrekkelijker te maken en bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen.

New generation RailJet manufactured by Siemens Mobility for ÖBB
Nieuwe generatie RailJet geproduceerd door Siemens Mobility voor ÖBB (Foto: Siemens Mobility)

Nieuwe generatie RailJet

Met een lengte van ongeveer 240 meter, exclusief de locomotief, biedt de negendelige trein in totaal 532 zitplaatsen in de verschillende klassen. De trein beschikt onder andere over twee eersteklasrijtuigen met business class-gedeeltes, een boordrestaurant, vier tweedeklasrijtuigen (economy class), een multifunctionele economy class-rijtuig en een economy class stuurstandrijtuig. Opvallende technische verbeteringen zijn lichtgewicht draaistellen ontworpen in Graz, ramen geoptimaliseerd voor een betere ontvangst van mobiele telefoons en een zelfdiagnosemechanisme gekoppeld aan het onderhoudsdepot.

Deze nieuwe Railjets hebben een aantal speciale technische kenmerken die het comfort en de duurzaamheid van de passagiers verhogen. Lichtgewicht draaistellen en ramen die zijn geoptimaliseerd voor mobiele telefoonontvangst behoren tot de hoogtepunten. Daarnaast geven de treinen prioriteit aan energie-efficiëntie door middel van LED-verlichting, een efficiënter airconditioningsysteem en een nieuw ontwikkeld stroomverdelingssysteem.

Bij het ontwerp van deze nieuwe treinen heeft ÖBB veel aandacht besteed aan het comfort van de passagiers. Passagiers kunnen kiezen uit verschillende zitopstellingen, waaronder coupés, open wagons en verhoogde zitgedeeltes. Stille zones en familiezones spelen in op specifieke passagiersvoorkeuren, terwijl voorzieningen zoals WiFi, passagiersinformatiesystemen en oplaadmogelijkheden zorgen voor een moderne en handige reiservaring. Faciliteiten voor het stallen van bagage, fietsen, ski’s en snowboards zijn beschikbaar. Voor passagiers met beperkte mobiliteit biedt de trein barrièrevrije toegang en aangewezen rolstoelplaatsen.

Inside the new generation RailJet manufactured by Siemens Mobility for ÖBB
Binnenkant van de nieuwe generatie RailJet geproduceerd door Siemens Mobility voor ÖBB (Foto: Siemens Mobility)

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com