FR NL
New Mireo Plus B in Germany

Siemens Mobility Mireo Plus B op de rails in Baden-Württemberg

In Duitsland heeft Baden-Württemberg deze week de Siemens Mobility batterij-hybride trein Mireo Plus B gelanceerd. De ingebruikname van de Mireo Plus B-vloot zal naar verwachting leiden tot aanzienlijke milieuvoordelen, met een potentiële besparing tot 1,8 miljoen liter diesel per jaar.

Landesanstalt Schienenfahrzeuge Baden-Württemberg (SFBW) heeft 27 Mireo Plus B treinen besteld bij Siemens Mobility voor netwerk 8 van het regionale systeem Ortenau. Het contract omvat ook het onderhoud van de treinen door Siemens Mobility voor iets minder dan 30 jaar. Baden-Wuerttemberg is de eerste regio in Duitsland die hybride treinen met accu’s implementeert en daarmee blijk geeft van zijn streven naar innovatie en milieuverantwoordelijkheid in zijn transportinfrastructuur.

Na een analyse van verschillende opties eind 2022 koos het ministerie van transport van Baden-Württemberg niet voor waterstoftreinen, maar voor batterij-elektrische voertuigen vanwege hun kosteneffectiviteit. Na beoordeling van 16 niet-geëlektrificeerde trajecten bleken hybride treinen op batterijen in de meeste gevallen de voorkeur te hebben. Waterstof-brandstofceltreinen werden uitgesloten, voornamelijk vanwege operationele en economische overwegingen. Er werden zes subnetwerken geïdentificeerd, waarbij batterijtreinen werden aanbevolen voor de helft en volledige elektrificatie voor de rest.

Inauguration of the new Mireo in Germany this week (Photo: Siemens Mobility)
Inhuldiging van de nieuwe Mireo in Duitsland deze week (Foto: Siemens Mobility)

De Mireo Plus B

Deze treinen zijn voorzien van geavanceerde batterijtechnologie die naadloos gebruik op zowel geëlektrificeerde als niet-geëlektrificeerde spoorlijnen mogelijk maakt en de traditionele dieseltreinen vervangt. De Mireo Plus B treinen vallen op door hun emissievrije werking, stille prestaties en veelzijdigheid in verschillende spoorwegnetomgevingen. Exploitanten profiteren nu van een krachtig, energiezuinig voertuig met verbeterde kilometrage en actieradius dankzij de integratie van Silicon Carbide (SiC) technologie.

Het Mireo-platform heeft een krachtig tractiesysteem waarmee de Mireo Plus B een maximumsnelheid van 160 kilometer per uur haalt, zowel in batterijmodus als onder een rijdraad. Bij het opladen van de duurzame batterij is de Mireo Plus B ook ontworpen om optimaal gebruik te maken van de bestaande infrastructuur.

Mireo Plus B power system (Photo: Siemens Mobility)
Mireo Plus B stroomsysteem (Foto: Siemens Mobility)

In combinatie met een aantrekkelijk ontwerp zorgt de constructie van het interieur van de trein voor een ruime sfeer, terwijl comfort en veiligheid voorop staan. Verbeteringen zoals internet aan boord, passagiersinformatiesystemen en veiligheidscontrole (Closed-Circuit Television) dragen verder bij aan de tevredenheid van de passagiers. Dankzij het vrijdragende ontwerp van de stoelen kan het passagierscompartiment gemakkelijk en voordelig worden schoongemaakt. Alle ingangen zijn voorzien van schuiftreden.

Lees meer:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com