FR NL
Tech quiz – which the participants passed with flying colours
IRS 2023

IRS Dag 2: optimalisatie van activabeheer en nieuwe sensortechnologieën

Nu de spoorwegindustrie worstelt met de uitdagingen van de verouderende infrastructuur, is de noodzaak voor innovatie nog nooit zo groot geweest. Op dinsdag 6 november kwamen iets minder dan 100 deelnemers bijeen op de Intelligent Rail Summit (IRS) 2023 om te leren over intelligent en geautomatiseerd beheer van spoorwegactiva, het optimaliseren van het gebruik van gegevens voor besluitvorming en onderhoud, en nieuwe sensortechnologieën.

In de steeds veranderende wereld van het spoorvervoer is effectief asset management de spil voor succes. Björn Schöning, manager engineering bij ProgressRail, gaf het startsein voor de lezingen van de dag door in te gaan op de evolutie van Wayside Train Management Systems (WTMS). In hedendaagse WTMS bestaat een continu responsief kader, niet alleen vanwege het hogere detailniveau in de systeemstatus, maar ook vanwege de mogelijkheden voor zelfonderhoud en het vermogen om storingen te voorspellen.

WTMS is geëvolueerd naar een uniform platform waar alle functionele functies naadloos integreren, een gemeenschappelijke interface delen, werken binnen een real-time proces en niet langer specifieke kennis van experts vereisen. Geautomatiseerd onderhoud en door de gebruiker gestuurde reparatieprocessen worden ondersteund en componenten worden digitaal uitgelijnd binnen een uitgebreid software- en hardwaremanagementsysteem. Volgens Schöning zijn dit enkele van de manieren waarop WTMS vandaag de dag geautomatiseerd beheer van bedrijfsmiddelen ondersteunt.

Björn Schöning, manager techniek bij ProgressRail, gaf het startsein voor de gesprekken van de dag door de evolutie van Wayside Train Management Systems (WTMS) toe te lichten.

Naast technologische innovatie kunnen spoorwegmaatschappijen een efficiënt gebruik van middelen, en van personeel in het bijzonder, bevorderen door hun interne informatiedeling te verfijnen. Gerrit Nieuwenhuis, sales manager bij Strukton Power, benadrukte verschillende best practices voor toestandsafhankelijk onderhoud (CBM). Hij benadrukte het belang van het duidelijk definiëren van KPI’s en benadrukte dat de business case “alle betrokken partijen moet omvatten”. Stuktron Power heeft opgemerkt dat het belangrijk is om een pilotproject uit te voeren om het leerproces te starten, alle partijen erbij te betrekken en ervoor te zorgen dat de pilot beperkt is in tijd en locatie. Hij benadrukte ook dat “meten weten is” en raadde aan om monitoring te integreren in dagelijkse werkorders en om storingscatalogi en slimme softwarealgoritmen te gebruiken om de overvloed aan gegevens te beheren. Tot slot bevorderen kleine teams en regelmatige communicatie het efficiënt delen van gegevens.

“Gegevens zijn de nieuwe olie: Datagestuurde besluitvorming en optimalisatie van onderhoud

Na een inleiding over forensische analyse toegepast op het spoor door Nigel Bish, technisch directeur van Forensic Technical Services bij de consultancygroep HKA, en een technische quiz – waarvoor de deelnemers met vlag en wimpel slaagden – nam het publiek een diepe duik in het onderwerp gegevens, en de vele uitdagingen en kansen die het met zich meebrengt voor spoorwegorganisaties. Igor Dakic, senior consultant bij Afry, verdiepte zich in algoritmische regels en processen voor een uitgebreide controle en verbetering van de gegevenskwaliteit, waarbij hij stelde: “Het handhaven van een hoge gegevenskwaliteit is geen eenmalige oefening, maar een continue taak, inzet en cultuur”.

Belangrijkste conclusies uit de presentatie van Igor Dakic (Foto: Afry)

Richard Lenthall, New Business Manager bij voestalpine Signaling Siershahn, ging vervolgens in op de mogelijkheden die gegevens, die hij “de nieuwe olie” noemde, bieden met betrekking tot de optimalisatie van vlootbeheer. “Olie uit de bron is niet het product dat we consumeren. Het moet worden geraffineerd voordat het waardevol wordt voor de markt. Het specifieke raffinageproces bepaalt hoe het product wordt geconsumeerd. Gemeenschappelijke standaarden die worden toegepast op het eindproduct zorgen ervoor dat consumenten de waarde ervan kunnen verkrijgen en erop kunnen vertrouwen,” aldus Lenthall.

De ochtendsessie werd afgesloten met een paneldiscussie getiteld “The challenges that come with more data” met Ulla Juntti, CEO van Omicold en adjunct-professor aan de Luleå University of Technology, Sebastian Kałuża, Product Development Director bij Nevomo, en speciale gast Jihan Karaki, hoofdontwikkelaar en ingenieur bij Azienda Trasporti Milanesi. De discussie gaat in op de impact van het genereren van data op voorspellend onderhoud en de daaruit voortvloeiende uitdagingen. Panelleden onderzochten de hindernissen bij het implementeren van nieuwe digitale oplossingen in de spoorweginfrastructuur, het beheer van openheid en veiligheid van gegevens, en de bredere aspecten die beleid, regelgeving, bedrijfsmodellen, inkoop, infrastructuur en bedrijfscultuur omvatten.

Satellieten, drones en het internet der dingen: Innovaties in sensortechnologie

De Britse spoorwegbeheerder Network Rail is Europa’s grootste gebruiker van drones, met meer dan 300 piloten die routinematige controles en onderzoeken uitvoeren. DroneCloud werkt al meer dan drie jaar samen met Network Rail om een softwareplatform te creëren voor het beheer van hun drone-activiteiten. Jan Domaradzki, CEO van DroneCloud, legde uit hoe de samenwerking modellen voor implementatie en groei introduceert, waarbij hij het belang van gegevensvastlegging en intelligentie benadrukte. Een belangrijk project dat volgend jaar van start gaat, is gericht op het inzetten van dronebewaking in luchtcorridors om overtreders op het spoor op te sporen. Bovendien maakt de oprichting van een drone-operatiehub in Birmingham, West Midlands, de weg vrij voor uitbreiding naar andere netwerkhubs, zowel intra- als intercity. Network Rail wil zijn activiteiten nu opschalen en zoekt partnerschappen in verschillende regio’s, waarbij het potentieel van visuele en niet-visuele detectieapparatuur op drones wordt onderzocht om verschillende toepassingen te optimaliseren.

Eugene Yakovlev, Chief Business Officer van Dragonfly Aerospace, bespreekt vervolgens de revolutionaire impact van satellietgegevens op het monitoren van de spoorweginfrastructuur. Satellietoplossingen maken dagelijkse of frequentere monitoring van de spoorweginfrastructuur vanuit de ruimte mogelijk, inclusief afgelegen of moeilijk bereikbare gebieden, zelfs onder de grond. De Pulsar-oplossing biedt een uitgebreide reeks essentiële meetgegevens, waaronder verplaatsing van de grond, bodemvochtigheid onder de rails, beoordelingen van sneeuw- en ijsophoping, evaluaties van het risico van omvallende bomen en voorspellingen van seizoensinvloeden op de infrastructuur. Gegevens vanuit de ruimte vormen een moderne benadering voor het verbeteren van de efficiëntie van traditionele methoden voor het monitoren van de infrastructuur en spelen een cruciale rol bij het verminderen van risico’s.

Eugene Jakovlev, Chief Business Officer van Dragonfly Aerospace, bespreekt vervolgens de revolutionaire impact van satellietgegevens op het toezicht op de spoorweginfrastructuur.

Hessel Tijseling, Sales Engineer bij Althen Sensors & Controls, sloot de presentaties van de dag af door te vertellen hoe vooruitgang in de sensortechnologie nu de integratie van complete meetoplossingen in veelgebruikte spoorbanen mogelijk maakt. Althen is gespecialiseerd in het leveren van de hardware die de gegevens genereert en biedt OEM-oplossingen, test- en meetoplossingen en IoT-oplossingen, waaronder betaalbare, schaalbare, draadloze en batterijgevoede sensoren. Deze oplossingen verzenden gegevens automatisch naar databases voor voorspellend onderhoud, een verschuiving die de efficiëntie verhoogt en de kosten verlaagt. De presentatie ging ook in op de uitdagingen en complexiteiten van het integreren van nieuwe hardware die gegevens levert in bestaande infrastructuur.

De Intelligent Rail Summit (IRS) 2023 is vandaag afgesloten met een bezoek ter plaatse aan de Poolse kantoren van Nevomo, dat vanochtend plaatsvond.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com