FR NL
Information display in German train station

Energiebesparingsmodus’ op beeldschermen bespaart DB duizenden kilowatturen

Treinstations in heel Duitsland voeren sinds zondag een energiebesparende maatregel uit om het elektriciteitsverbruik te verminderen. Ongeveer 1.800 beeldschermen die in het hele land zijn geïnstalleerd, schakelen nu automatisch de achtergrondverlichting uit tijdens perioden waarin er geen treinen rijden, wat leidt tot aanzienlijke energiebesparingen.

De energiebesparingsmodus, die aanvankelijk werd getest in een proefprogramma in de tweede helft van 2023, verlaagt het energieverbruik van de displays tot een derde van de normale werking. Deze verbeteringen zijn in lijn met DB’s streven om in 2040 klimaatneutraal te zijn, zoals beschreven in de bedrijfsstrategie “Sterk Spoor”.

Om ervoor te zorgen dat passagiers essentiële informatie blijven ontvangen, ontwaken displays uit de slaapstand om aankondigingen en informatie door te geven. Dit gebeurt meestal 15 minuten na het laatste vertrek en tot 30 minuten voor het volgende geplande treinvertrek. Deze aanpak minimaliseert het energieverbruik terwijl de functionaliteit behouden blijft, wat vooral gunstig is op kleinere stations met lagere treinfrequenties ’s nachts.

If no train is arriving or passing through, the display is in energy saving mode (see display on the right in the picture at Berlin Central Station).
Als er geen trein aankomt of passeert, staat het display in de energiebesparingsmodus (zie het display rechts op de foto in Berlijn Centraal Station). (Foto: DB, Lara Sommer)

Pilot

Tijdens het pilotprogramma bespaarden de deelnemende treinstations evenveel elektriciteit als het jaarlijkse verbruik van een eenpersoonshuishouden. Individuele displays realiseerden aanzienlijke energiebesparingen, waarbij één indicator een piekwaarde van ongeveer 720 kilowattuur per jaar registreerde – vergelijkbaar met het gecombineerde jaarverbruik van een elektrisch fornuis en een koelkast.

Sinds 2 april 2024 hebben verschillende stations, waaronder Leipzig Hbf, Düsseldorf Hbf en Frankfurt (Main) Messe, de tijdelijke stand-by modus voor treindisplays geïmplementeerd, wat bijdraagt aan het feit dat momenteel meer dan 250 stations energiebesparende maatregelen toepassen.

Naast de energiebesparingsmodus heeft Deutsche Bahn (DB) een software-update geïntroduceerd die de nauwkeurigheid van vertrektijden verbetert. Trein displays geven nu precieze vertrekvoorspellingen tot op de minuut, in lijn met de functionaliteit van de app.

Verder lezen:

Dit artikel is automatisch vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands.

Auteur: Emma Dailey

Bron: RailTech.com