FR NL
Wagons met chemische producten stokken op bedrijventerreinen in Antwerpse haven

Antwerpse chemiebedrijven verminderen productie door problemen op Duits spoor

De werkzaamheden aan het Duitse spoor die het treinverkeer al weken in de greep houden, hebben nu ook een impact op de chemische productie in Antwerpen. Doordat het vervoer per trein stokt, hebben sommige chemiebedrijven hun productie al moeten verminderen. Lineas ziet zelfs dat klanten noodgedwongen de truck nemen.

Deze week was op de Combinant railterminal al te zien hoe de containers zich opstapelden door de capaciteitsproblemen op het Duitse spoor. Door de vele werkzaamheden bij onze oosterburen worden worden er minder treinen ingelegd en blijven veel containers in de haven staan. Dit heeft nu ook impact op het chemische cluster in Antwerpen.

Gert Verreth, woordvoerder van Essenscia, de sectororganisatie van de chemische sector in ons land, laat in De Tijd weten dat sommige bedrijven hun productie hebben moeten verminderen door vertraagde afvoer per trein. Sommige chemische producten mogen alleen per spoor vervoerd worden waardoor er geen alternatieve modaliteiten zijn. “En het chemietransport per spoor is cruciaal in bedrijven die just-in-time werken”, aldus Verreth.

17 treinen staan stil voor de grens

Spoorvervoerder Lineas bevestigt dat er logistieke problemen zijn bij haar klanten. “Deze toestand weegt uiteraard op onze reputatie en op de sector van het vrachtspoor in het algemeen. Bedrijven die vandaag ten gevolge van de Covid-19 pandemie al worstelen met hun toeleveringsketen, zien hun in- en uitgaande goederenstromen verstoord en grijpen in een aantal gevallen noodgedwongen terug naar vrachtwagenvervoer”, aldus woordvoerder Peter Dercon. Hij waarschuwt voor de risico’s van een ‘reverse modal shift’.

Lineas-CEO Geert Pauwels kaartte de problemen met de Duitse spoorinfrastructuur eerder deze maand aan in de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). “Wij hadden op een gegeven moment 17 treinen stil staan tussen Luik en Aken.” In hetzelfde artikel laat spreek Sven Flore, directeur van de vrachtdivisie van de Zwitserse spoorwegmaatschappij SBB, zelfs van een ‘absolute catastrofe’.

Ondermaatse communicatie van DB Netz

Het Duitse spoornet geldt als de ruggengraat van het Europese spoorgoederennetwerk, talloze goederen routes lopen via het land. “De voorbije weken werden wij geconfronteerd met een ongezien aantal infrastructuurwerken op het Duitse net waardoor het verkeer van en naar Duitsland enorm werd bemoeilijk”, aldus de woordvoerder van Lineas die spreekt van een “slechte planning van de werken en ondermaatse communicatie door DB Netz.”

Ook voor Lineas is het Duitse spoornet van essentieel belang voor haar operaties. “Voor ons land zijn vooral de verbinding naar het Roergebied en de Rijn-Alpencorridor tussen Noordrijn-Westfalen en Noord-Italië van bijzonder belang.” Lineas rijdt wekelijks driehonderd treinen, waarvan het merendeel naar of via Duitsland.

Lees ook: Reportage: Antwerpse spoorterminal ziet containers opstapelen

Auteur: Jerom Rozendaal