FR NL

Grootste Iberische terminal ooit krijgt groen licht voor aanleg

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/01/25/largest-iberian-terminal-to-be-gets-green-light-for-construction/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-04

De Lousado-terminal, die wordt beschouwd als de grootste spoorgoederenterminal die ooit op het Iberisch schiereiland is gebouwd, kreeg de benodigde handtekeningen om de bouwwerkzaamheden op te starten. De terminal, die in Vila Nova de Famalicão (Portugal) zal komen te staan, zou aanvankelijk in 2022 klaar moeten zijn. De opening ervan zal dus vertraging oplopen, maar het is positief nieuws is dat er nu eindelijk spijkers met koppen geslagen kunnen worden.

MEDWAY verwierf vorige week de benodigde handtekeningen van de gemeenteraad om door te gaan met de start van de bouwwerkzaamheden. Eerder, in mei 2021, publiceerde het Portugese milieuagentschap een onderzoek waaruit bleek dat de bouw van de terminal geen negatieve invloed zou hebben op het milieu, waardoor de definitieve procedures voor de bouw ervan konden worden voortgezet.

Al 2,5 jaar in de maak

Het Lousado-terminalproject is sinds 2018 in de maak. De geplande bouwtijd ervan voorzag dat het project in 2022 operationeel zou zijn; dit wordt nu echter in twijfel getrokken. De bouw zou in het derde kwartaal van 2021 beginnen, maar werd enkele maanden uitgesteld en dat geldt dus ook voor de lancering. Toch is er een belangrijke stap gezet en kan er na 2,5 jaar officieel gestart worden met de bouw.

De totale investering voor het project is opgelopen tot 63 miljoen euro bereikt, tegenover aanvankelijke schattingen van 35 miljoen euro. “Het project is uiterst belangrijk voor MEDWAY en de regio omdat het de concurrentiekracht en het vervoer per spoor zal vergroten en zo nieuwe investeringen voor de regio ten noorden van de Douro en de gemeente Famalicão zal stimuleren”, aldus Carlos Vasconcelos, voorzitter van MEDWAY.

Moderne faciliteiten

In de woorden van MEDWAY zal de Lousado Terminal “een state-of-the-art terminal zijn, vergelijkbaar met de modernste terminals ter wereld. Met een directe spoorverbinding via de Minho-lijn en toegang tot de weg via verschillende hoofdroutes, zal deze terminal de lokale exportindustrie stimuleren, de logistiek van goederen vergemakkelijken en zo bijdragen aan de economie en werkgelegenheid van de regio.

De plattegrond van de te bouwen terminal.

De terminal krijgt vier spoorlijnen van 750 meter lang, een oppervlakte van 220.000 m2 en een capaciteit van 11.000 TEU. De faciliteiten zullen de opslag van koelcontainers ondersteunen, een aangewezen ruimte bieden die is gereserveerd voor gevaarlijke goederen en opslag- en logistieke dienstengebouwen aanbieden.

Auteur: Jos Sterk