FR NL
Een voertuig van Vossloh op het spoor

Nieuwe binnenlandse spoordienst in Zweden

Foto aangeleverd door ETS Spoor

Vanaf vandaag maandag 31 januari heeft Zweden een nieuwe binnenlandse dienst. TX Logistik AB, de Zweedse dochteronderneming van het Duitse TX Logistik AG, heeft een spoorgoederenverbinding tussen Trelleborg en Eskilstuna aan haar netwerk toegevoegd.

De nieuwe bloktrein wordt ingezet als bedrijfstrein voor de Oostenrijkse volwagenspecialist LKW WALTER. Er zijn vier retourvluchten per week gepland. Er kunnen maximaal 38 eenheden op één trein worden geladen en de meeste eenheden zullen trailers zijn.

Eén van de belangrijkste achterlandterminals in Zweden

De treinen gaan rijden tussen de haven van Trelleborg en de gecombineerde vervoersterminal in Eskilstuna, één van de belangrijkste achterlandterminals in Zweden. De route loopt via Frövi en de transittijd zal ongeveer 7 uur bedragen. TX Logistik is verantwoordelijk voor zowel tractie als terminal handling en klantenservice. In Trelleborg gebruikt LKW WALTER de veerverbindingen van en naar Rostock en Travemünde.

Meer vrachtwagens van de weg halen

Door transporten van de weg naar de nieuwe route te verplaatsen, werken beide bedrijven mee aan een verdere reductie van CO2. TX Logistik ervaart een aanhoudend grote vraag naar goederenvervoer via het spoor. Het bedrijf voorziet potentieel voor verdere groei.

TX Logistik verzorgt al gecombineerd spoorgoederenvervoer per spoor in dit Scandinavische land. Zo vervoert TX Logistik voor winkelketen Coop 20 keer per week levensmiddelen tussen Bro (bij Stockholm) en Malmö. Het spoorweglogistiekbedrijf vult het binnenlandse netwerk in Zweden ook aan met de nationale lijn tussen Trelleborg, Malmö en Eskilstuna. De lijn exploiteert momenteel zeven retourvluchten per week als een open treinsysteem.

Auteur: Jos Sterk