FR NL

Penmaenmawr Quarry Rail Terminal in Wales geopend

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/01/31/penmaenmawr-quarry-rail-terminal-opens/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-05

In het Verenigde Koninkrijk stimuleert de aanhoudende groei van de vraag naar aggregaten de expansie in de bulkgoederenvervoer per spoor. De laatste toevoeging aan het aanbod is een weinig bekende steengroeve aan de kust van Noord-Wales – Penmaenmawr.

Een uitdaging, niet meer of niet minder

De site was echter voorpaginanieuws in het VK dankzij een bezoek van premier Boris Johnson, die vorige week van de gelegenheid gebruik maakte om de ontwikkeling met eigen ogen te zien.

De spoorlijn bij Penmaenmawr, ingeklemd tussen een kustweg en een steile klif, is op zijn zachtst gezegd een uitdaging. De eigenaars en exploitanten, Hanson – een welbekend aggregatenconglomeraat – hebben echter de toezegging gedaan om hun ‘wegkilometers’ te verminderen. De reactivering van deze steengroeve-faciliteit is een krachtig statement om die uitdaging aan te gaan.

De nieuwste toevoeging aan de terminalvloot

De steengroeve van Penmaenmawr is de laatste in een groeiend aantal terminals voor bulkaggregaten in het VK. De groei wordt gedreven door de noodzaak om de bouwhausse in het zuidoosten van het land te verbinden met de grondstoffen die in het noordwesten en zuidwesten van Groot-Brittannië beschikbaar zijn. Noord-Wales heeft uitgebreide reserves aan waardevolle aggregaten. Het gebied was ooit de belangrijkste bron in de wereld voor dakleien, maar biedt nu een breed scala aan minerale reserves.

Locatie van Penmaenmawr

Aggregaten- en steengroeve-exploitant Hanson heeft belangen in de regio, waaronder dus de Penmaenmawr steengroeve. Die gelegen is in het uiterste noordwesten van het vasteland van Wales. Het gebied is een populaire vakantieregio, dus het vooruitzicht van steengroeven – en verplaatsingen van en naar steengroeven – is ongewenst op de aangrenzende snelweg A55. De weg is ook de belangrijkste verbindingsroute naar de haven van Holyhead. Het goederenvervoer per spoor is dan ook de best mogelijke oplossing voor Hanson.

Boris Johnson zag dat het goed was

Bij een bezoek aan de site zagen de premier Boris Johnson, samen met de staatssecretaris van Wales, Simon Hart en parlementslid voor het lokale kiesdistrict Aberconwy, Robin Millar, uit de eerste hand hoe Hanson in de site heeft geïnvesteerd, waardoor aggregaten die per spoor moeten worden vervoerd, waardoor voertuigbewegingen worden verminderd en de CO2-uitstoot wordt verminderd.

Auteur: Jos Sterk