FR NL
Combinant terminal in Antwerpen is volgeladen met contaiers

China in feeststemming: 50.000ste trein vertrok op de vooravond van Chinees nieuwjaar richting Europa

Vlak voordat China volgens zijn kalender overging naar het nieuwe jaar, kreeg het land nog een extra reden om te vieren. Op 29 januari begon de 50.000ste trein China-Europa aan zijn reis naar het westen.

Volgens Xinhua News Agency markeerde het vertrek van trein X8086/5 vanaf station Chengdu Chengxiang het magische aantal van 50.000 treinen sinds de startfase. Dit begin situeert zich ongeveer tien jaar geleden, toen de eerste China-Europa-treinen over beide continenten pionierden. In het jaar 2011 werden er slechts 17 treinen geteld op de Nieuwe Zijderoute.

Elk jaar een verdubbeling

Het verkeer kreeg een grote boost toen de Chinese president Xi Jinping in 2013 officieel het Belt and Road-initiatief lanceerde, met als doel de connectiviteit tussen China en Europa te vergroten. De trein zou hierin vanzelfsprekend een centrale rol spelen.

In de loop der jaren verdubbelden de cijfers elk jaar ruimschoots en werden er bovendien steeds meer steden aan de Euraziatische corridor toegevoegd. Momenteel bereikt de trein tussen China en-Europa 180 steden in 23 Europese landen. In 2021 bedroeg het aantal treinen tussen Europa en China 15.000, een stijging van 22 procent op jaarbasis.

Kwaliteit gaat boven kwantiteit

Het gaat goed met de trein China-Europa, daar moet geen tekening bij gemaakt worden. Tegelijkertijd wordt er door veel stakeholdlers op gewezen dat het niet allemaal draait om het aantal treinen dat de rit tot een goed einde brengt. De kwaliteit van de dienstverlening is uitermate belangrijk en zelf prioritair boven het aantal treinen dat rijdt.

Dit geldt met name in de huidige situatie, nu de corridor overbelast is en vertragingen vaker voorkomen dan in de jaren voordien. Het bundelen van vracht om de capaciteit beter te benutten, route-uitbreiding en infrastructuurupgrades zijn slechts enkele van de oplossingen die voorhanden zijn.

Auteur: Jos Sterk