FR NL

Record treinverkeer in de haven van Göteborg en interesse groeit nog steeds

Port of Gothenburg’s record rail traffic looks set to continue

De haven van Göteborg verwerkte in 2021 een record van 458.000 TEU’s en dat aantal zal in 2022 waarschijnlijk nog stijgen.

Het spoorvolume bereikte in 2021 dus 458.000 twintig voet equivalente eenheden (TEU’s) in de haven van Göteborg, een stijging van 9 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. De stijging is deels toe te schrijven aan de introductie van vier nieuwe spoorshuttles, die de haven verbinden met Piteå, Gävle, Fiskarheden en Jönköping.

Ook is het bestaande systeem uitgebreid, met meer vertrekkende treinen en een nog hogere beladingsgraad als gevolg. Bovenaan de lijst met bestemmingen stond Falköping, waar het verkeer met 27 procent toenam, gevolgd door Nässjö en Karlstad met 19 procent.

Aanzienlijk meer interesse

“Er is aanzienlijk meer interesse in vergelijking met een paar jaar geleden, wat grotendeels kan worden toegeschreven aan de hoge capaciteit die alleen het spoorvervoer kan bieden en aan het groeiende milieubewustzijn bij de klanten”, zegt Antti Laakso, Senior Logistics Development Manager bij de Gothenburg Port Authority,

“Het spoor heeft zijn voorsprong op het wegvervoer nog verder vergroot na de forse stijging van de dieselprijzen en het tekort aan chauffeurs dat tijdens de pandemie steeds duidelijker werd.”

Een langetermijnstrategie die vruchten afwerpt

De haven heeft de afgelopen 20 jaar een langetermijnstrategie gevolgd om de spoorinfrastructuur in de haven te consolideren en uit te breiden na de lancering van het Railport Scandinavia-concept. Dit is gebeurd in nauwe samenwerking met verschillende bedrijven en organisaties, waaronder de Zweedse Vervoersadministratie en de terminaloperators.

Systeem is consistenter geworden

“Het systeem is consistenter geworden in lijn met de uitbreiding en upgrade van de Port Line, die tot aan de kade loopt”, voegt Laakso toe. “Binnen de haven is de operationele efficiëntie toegenomen door uitgebreide investeringen in spoorgebonden overslagfaciliteiten en met name door de focus op spoorafhandeling op de containerterminal door APM Terminals.”

Ook het aandeel van het containervervoer per spoor is gestegen. Meer dan 60 procent van de containervracht die door de haven gaat, wordt nu per spoor vervoerd, een cijfer waar de meeste andere grote internationale havens alleen maar van kunnen dromen.

Nog kansen genoeg, maar er zijn ook uitdagingen te overwinnen

Het havenbedrijf van Göteborg gelooft heilig in de verdere ontwikkeling van het goederenvervoer per spoor. Het komende jaar zal het aantal overgeslagen containers naar verwachting de 500.000 overschrijden. Desondanks zullen er uitdagingen zijn. Spoorwegexploitanten verwachten aanzienlijke druk van transportinkopers en de capaciteit binnen het Zweedse spoorwegnet zal sneller moeten worden uitgebreid om aan de vraag te voldoen.

Auteur: Jos Sterk