FR NL

TransContainer vereenvoudigt spoor China-Europa met uniforme vrachtbrief

https://www.railfreight.com/beltandroad/2022/02/09/transcontainer-makes-china-europe-rail-easier-with-unified-consignment-note/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-06

De Russische intermodale operator TransContainer lanceerde zijn eerste multimodale spoorvrachtdienst onder een uniforme CIM/SMGS-vrachtbrief. De dienst die Wuhan in China verbindt met Mukran Port in Duitsland is de eerste voor het bedrijf dat ernaar streeft zijn Euraziatische verbindingen efficiënter te maken. Andere plannen daarvoor liggen nog op tafel.

Een trein met 50 containers aan boord geladen met consumptiegoederen is de allereerste dienst die TransContainer onder een uniforme CIM/SMGS-vrachtbrief verzekerde. “Het gebruik ervan maakt het mogelijk om het vrachtafhandelingsproces aan grenzen en havens te versnellen, evenals de transportkosten en het aantal verzenddocumenten te verminderen. In de toekomst zijn we van plan om 3-4 keer per maand vracht van China naar Duitsland te verzenden met behulp van een uniforme vrachtbrief”, aldus Vladimir Khlutkov, Asia-Pacific Business Development Director bij TransContainer.

Waarom is CIM/SMGS belangrijk?

Veel professionals uit de sector weten uit ervaring dat een CIM/SMGS-vrachtbrief wordt gebruikt voor de ganse route wanneer vracht wordt vervoerd door landen die verschillende internationale transportwetten toepassen (CIM en SMGS). De internationale vrachtbrief CIM wordt gebruikt voor het goederenvervoer per spoor en multimodaal goederenvervoer in de EU-landen en enkele landen in Azië en Afrika.

Aan de andere kant wordt SMGS gebruikt in Rusland en andere landen die de overeenkomst inzake internationaal vrachtverkeer toepassen. Het verschil in regelgeving maakt doorvoer door grensovergangen onmogelijk zonder stops en controles. Het zal duidelijk zijn dat stoppen bij elk grenspunt voor documentcontroles tijdrovend is en gevolgen heeft voor de transittijden. Met deze uniforme vrachtbrief wordt een oplossing voor dit probleem aangereikt.

Routing volgens de vrachtbrief

Zoals hierboven vermeld, verbindt de trein van TransContainer Wuhan in China en de haven van Mukran in Duitsland. De service is multimodaal. De eerste trein verliet Wuhan op 20 januari en passeerde de grensovergang Zabaikalsk. Na het binnenrijden van Rusland ging het verder naar de Ust-Luga containerterminal. De specifieke terminal bevindt zich aan de Russische Baltische kust en is zeer dicht bij St. Petersburg.

Vanuit Ust-Luga wordt de lading per schip vervoerd naar de eindbestemming in Duitsland. De transittijd door Rusland was negen dagen. Het zeetraject zal drie dagen in beslag nemen, terwijl de totale transittijd van de dienst 21 dagen zal zijn. Maar waarom koos TransContainer voor deze specifieke route?

De uniforme vrachtbrief kan alleen worden toegepast op bepaalde delen van het Russische spoorwegnet, het betreft meer bepaald de spoorwegen Oktyabrskaya en Kaliningradskaya. De Ust-Luga containerterminal maakt de doorvoer en overslag mogelijk die noodzakelijk zijn voor de dienstverlening.

Auteur: Jos Sterk