FR NL

Goede cijfers voor de haven van Göteborg en voor het vervoer per spoor

https://www.railtech.be/fr/infrastructure/2022/02/11/goteborg-un-port-et-des-trains/

De haven van Göteborg registreerde in 2021 een toename van 7% in het containervervoer met in totaal 828.000 TEU’s en dit ondanks de verstoringen van de wereldwijde toeleveringsketen als gevolg van de Covid-19-pandemie.

“Een aantal onderling samenhangende factoren hebben de volumes doen toenemen. De haven heeft haar veerkracht ruimschoots bewezen in 2020 en onze marktpositie is in 2021 aanzienlijk verbeterd. Het 50-50-evenwicht tussen import en export betekent ook dat het containertekort hier minder voelbaar is dan in veel andere havens. Bovendien is ons lijnaanbod verder versterkt met nieuw verkeer naar belangrijke nieuwe bestemmingen”, aldus Elvir Dzanic, Managing Director van Gothenburg Port Authority.

Spoorverkeer blijft groeien

De spoorexploitatie van de Zweedse haven, Railport Scandinavia, bleef ook in volume groeien, met 458.000 TEU’s die werden vervoerd tussen de haven en binnenlandse bestemmingen. Dit is het hoogste cijfer ooit en komt neer op een stijging van 9% ten opzichte van 2020.

Het spoor vervoert meer dan 60% van de goederen in containers. Dit hoge aandeel maakt het mogelijk om het tekort aan vrachtwagenchauffeurs het hoofd te bieden, waardoor Göteborg in mindere mate dan andere havens door dit probleem wordt getroffen.

Verschillende nieuwe spoorshuttles geïntroduceerd

In 2021 werden verschillende nieuwe spoorshuttles geïntroduceerd, terwijl de bestaande shuttles hun frequentie en volume verhoogden. Deze verbindingen omvatten shuttles van en naar Piteå, Gävle, Fiskarheden en Jönköping.

De haven zag ook groei op de bestaande shuttles naar Falköping, waar het verkeer met 27% toenam, en Nässjö en Karlstad, die elk goed waren voor een stijging met 19%.

“De spoorlijn beschikt nu over nog sterkere troeven ten opzichte van het vrachtverkeer vanwege de gestegen dieselprijzen en het tekort aan chauffeurs, dat tijdens de pandemie steeds grotere vormen heeft aangenomen”, legt Antti Laakso uit, manager logistiek ontwikkeling in de haven van Göteborg.

Maar de uitdagingen op de lange termijn zijn nog niet verdwenen. Spoorvervoerders staan ​​onder sterke druk van transportinkopers, waardoor de capaciteit van het Zweedse spoorwegnet sneller moet toenemen.

Vertrouwen op een competente lokale operator

De haven heeft 20 jaar lang gewerkt aan de versterking van de spoorinfrastructuur van de haven via het Railport Scanidinavia-concept, een project dat werd uitgevoerd in samenwerking met onder meer de Zweedse transportadministratie Trafikverket en de terminaloperators van de haven.

Frequent verkeer met een hoge laadsnelheid vereist ook een competente lokale operator om alle manoeuvres uit te voeren. Wanneer een trein geladen met een lading bestemd voor de export de haven binnenkomt, moeten de wagons worden losgekoppeld en weer op het juiste terminalspoor worden geplaatst om ze te lossen. In de tegenovergestelde richting moet de lokale operator de wagons die verspreid liggen in de haven oppakken, groeperen en complete treinen vormen die bestemd zijn voor het achterland. Kortom: de lokale operator speelt een cruciale voor een goed functionele spoorlogistiek.

Sinds 2021 vervult Protrain deze taken in de haven van Göteborg – zij het met een tijdelijk contract. Maar vanaf 1 april 2022 loopt het contract voor drie jaar, met een optie voor nog eens een verlening met vier jaar.

Auteur: Jos Sterk