FR NL

Bulgaarse spoorwegen fuseren passagiers- en vrachtafdelingen

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/02/16/bulgarian-railways-merge-passenger-and-freight-branches/

De Bulgaarse Staatsspoorwegen (BDZ) bundelt haar passagiers- en goederenvervoer per spoor in één bedrijf met als objectief meer financiële stabiliteit, zo kondigde minister van Transport Nikolay Sabev eerder deze maand aan. ‘Meer aandacht voor het goederenvervoer per spoor is ook een reden voor de structuurwijziging.

De huidige structuur van Bulgarian Railways, een houdstermaatschappij met twee dochterondernemingen voor respectievelijk passagiers- en goederenvervoer, werd in 2010 opgericht en was bedoeld om financiële stabiliteit te bieden.

De financiële situatie is echter nog steeds niet gezond. Volgens de Bulgaarse minister van Transport Nikolai Sabev zal het spoorwegsysteem pas tegen eind 2023 een gezonde financiële situatie hebben.

Marktaandeel vergroten

“Onze bedoeling is om het personenvervoer schoon, veilig en plezierig te maken. We veranderen de structuur van het bedrijf op een zodanige manier dat het ook dynamisch terugkeert op de vrachtmarkt”, stelde de minister. Dat moet gebeuren op een milieuvriendelijke manier zoals ook in de rest van Europa.

De inkomsten van BDZ moeten omhoog door het marktaandeel te vergroten en de kosten moeten veel effectiever worden beheerd. Al in de eerste zes maanden na de veranderingen zou een duidelijke trend zichtbaar moeten zijn wat betreft dalende kosten en stijgende inkomsten. “We hebben zeer duidelijke parameters vastgesteld waarmee we de financiële en functionele toestand van het systeem zullen bewaken”, zei Sabev. Hij zei dat BDZ plant om begin 2024 gepland is om de Bulgaarse en internationale kapitaalmarkten te betreden.

Board shake-up

Naar aanleiding van een analyse van de toestand van Holding BDZ en de bedrijven BDZ-Passenger Transport en BDZ-Freight Transport zijn eerder dit jaar enkele bestuurswisselingen doorgevoerd. Vanwege motieven die verband houden met slecht management, organisatorische tekortkomingen en vertraagde controle over de uitvoering van reparatieprogramma’s, werden drie bestuursleden ontslagen: Margarita Petrova-Karidi, Georgi Drumev en Svetlomir Nikolov. Voorlopig werden Lyubomir Syarov, Petko Petkov en Yordan Mirchev als nieuwe leden gekozen.

Auteur: Jos Sterk