FR NL

FIT Alliance: sectoroverschrijdende handel kan vergemakkelijkt worden

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/02/18/fit-alliance-can-cross-sector-trade-become-easier/

Een aantal organisaties uit de transportsector hebben een memorandum van overeenstemming getekend omtrent de Future International Trade Alliance (FIT Alliance). Het is een overeenkomst betreffende gedigitaliseerde en gestandaardiseerde handelsprocessen door gebruik te maken van elektronische vrachtbrieven.

“De FIT-alliantie houdt verband met de digitalisering van de internationale handel in het algemeen, inclusief container- en bulkvervoer”, aldus Ole Hagen, vicepresident bij FIATA. Volgens Hagen kan het goederenvervoer per spoor profiteren van deze ontwikkeling.

Ondertekend door verschillende transportorganisaties

De FIT Alliance is ondertekend door verschillende transportorganisaties, waaronder FIATA, DCSA, SWIFT, BIMCO en ICC. Hun gezamenlijk doel is om samen te werken aan de ontwikkeling en goedkeuring van relevante normen om het gebruik van elektronische vrachtbrieven te vergemakkelijken, om bewustzijn te creëren omtrent het belang van gemeenschappelijke en interoperabele gegevensnormen en om gemeenschappelijke wettelijke voorwaarden in internationale jurisdicties en platforms in het leven te roepen.

Wat betekent dit concreet?

“De FIT Alliance richt zich op het faciliteren van de acceptatie van elektronische vrachtbrieven binnen de branche en dan meer specifiek door toezichthouders, banken en verzekeraars”, benadrukt Hagen. “Elke organisatie in de FIT Alliance zet zich in voor het promoten van een gestandaardiseerde wetgeving, die belanghebbenden in de sector in staat stelt om veilig en naadloos digitale transacties uit te voeren. Dit is een gemeenschappelijk doel dat iedereen bereid is te implementeren”, zo voegde hij er nog aan toe.

In de praktijk zal dit betekenen dat de betrokken organisaties streven naar het gebruik van een standaard elektronische vrachtbrief bij transacties, die alle transportsectoren en -wijzen bestrijkt, waardoor het voor vervoerders en verladers gemakkelijker wordt om hun producten op verschillende manieren te vervoeren.

Gevraagd: tijd en geduld

“FIATA heeft met de release van zijn eFBL-standaard al een eerste succes afgedwongen. Het proces van het verzenden van een elektronische vrachtbrief van het ene platform naar het andere brengt echter veel complexere uitdagingen met zich mee”, benadrukt Hagen. Wat concreet betekent dat het tijd en geduld zal vergen om de doelstellingen van de alliantie te realiseren.

Wat zijn de gevolgen voor het spoor?

Wat het goederenvervoer per spoor betreft, zou de FIT-alliantie een gunstig effect kunnen hebben. Het akkoord focust zich op de digitalisering van multimodaal en intermodaal vervoer, waarvan het goederenvervoer per spoor een integraal onderdeel is. Als gevolg hiervan zal het goederenvervoer per spoor profiteren van betere omstandigheden voor de multimodale en intermodale sectoren. “FIATA streeft ook op internationaal niveau naar samenwerking met UNCITRAL om ervoor te zorgen dat we een solide wettelijk kader krijgen om dit te ondersteunen”, zegt Hagen.

Bovendien zou een uniforme elektronische vrachtbrief ook goed nieuws kunnen betekenen voor de Nieuwe Zijderoute. “Het zou indirect kunnen bijdragen aan het vervoer van gevaarlijke goederen langs de Nieuwe Zijderoute door de uitwisseling van elektronische vervoersdocumenten binnen de industrie wereldwijd te vergemakkelijken”, besluit Hagen.

Auteur: Jos Sterk