FR NL
Spoorbrug bij Muizen

Het goederenvervoer per spoor in het VK profiteert van grote bouwprojecten

Spoorbrug bij Muizen @Infrabel

Een analyse van Network Rail toont het belang aan van het goederenvervoer per spoor ter ondersteuning van bouwprojecten in Londen, maar het omgekeerde is uiteraard ook waar. Dat goederenvervoer per spoor profiteert meer dan ooit van de vraag uit de Britse hoofdstad. Bulktreinen met aggregaten rijden rijden op regelmatige basis door de buitenwijken van Londen.

De omvang en het aantal bouwprojecten in Londen bewijzen dat het zuidoosten nog steeds de stuwende kracht achter de Britse economie is. De overvolle wegen rond de hoofdstad, in combinatie met de strenge verkeers- en emissiewetgeving, hebben ervoor gezorgd dat het spoor een voor de hand liggende keuze is geworden voor bulkoverslag.

Vraag drijft aanbod

De Network Rail analyse van de bouwsector toont overduidelijk de omvang van de dominantie van Londen aan. De enige regio die kan wedijveren met Londen voor wat betreft densiteit van het spoorwegverkeer is het noordwesten rond Manchester. Hier speelt de factor vraag en aanbod, met een stroom van bouwmaterialen die uit die regio komen evenals uit de zuidelijke provincies Devon en Cornwall en naar het zuidoosten worden vervoerd. Waar zich inderdaad de belangrijkste afzetmarkten bevinden. Dat zuidoosten is veel armer aan de grondstoffen die de bouw nodig heeft.

Prefabricage is ook een factor die meespeelt in het verhaal. In het noorden van Engeland worden tunnelbekledingssecties in massa geproduceerd om vervolgens per spoor te worden geleverd voor het Tideway-rioolproject en voordien voor het Crossrail-project.

Spoorinfrastructuurprojecten

Rond Londen is er altijd wel ergens een belangrijk spoorwegproject in de maak. De ondergrondse uitbreiding van Battersea Power Station is net geopend en de uitbreiding van Overground naar Barking Riverside nadert zijn voltooiing. Transport for London bestelde onlangs een nieuwe vloot van vervangend rollend materieel, vooruitlopend op nog meer vraag voor bouw en onderhoud van het spoorwegennet.

Bij grote spoorvrachtvervoerders bepaalt de aanhoudende stroom van binnenlopende contracten de vlootvereisten. Het belangrijkste punt van bezorgdheid is momenteel de mogelijkheid van een te grote vraag, met enorme projecten die allemaal tegelijk op gang dreigen te komen. Voorlopig zijn echte flessenhalzen echter vermeden. Terwijl een groot project zoals de verbouwing van King’s Cross ten einde loopt, begint de HS2 Northolt-ondertunneling en staan ​​andere grote projecten zoals de wederopbouw van Clapham Junction in het verschiet.

Toekomst rooskleurig voor goederenvervoer per spoor

Omdat de capaciteit een probleem blijft, worden bijna voortdurend nieuwe terminals gepland. Hoewel het woon-werkverkeer onder druk blijft staan, blijft de vraag naar vrachtverkeer onveranderd. De Britse regering heeft een agenda die de economische ontwikkeling in andere delen van het land stimuleert, maar Londen blijft op eigen houtje vraag genereren.

Geen gebrek aan nieuwe orders

Er is absoluut geen gebrek aan nieuwe orders in de regio rond de Britse hoofdstad. Volgens onafhankelijke analyses zijn tien van de top elf woningbouwprojecten in het VK in en rond Londen gesitueerd. Met projecten als Camden Goods Yard, dat zich bevindt tussen een complex van goederenlijnen die de West Coast Main Line verbinden met terminals in Noord-Londen, kan worden verwacht dat het goederenvervoer per spoor in de nabije toekomst nog meer op de voorgrond zal treden.

Auteur: Jos Sterk