FR NL

Eerste trein tussen het vasteland van China en Hong Kong in tien jaar

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/03/04/first-train-between-china-and-hong-kong-with-medical-supplies/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-09

Het goederenvervoer per spoor tussen het vasteland van China en Hong Kong is vorige week hervat. Een volgeladen trein met medische benodigdheden vertrok woensdag uit Shenzhen, met anti-pandemische benodigdheden voor Hong Kong. Volgens lokale mediabronnen is het de eerste keer dat het goederenvervoer per spoor na tien jaar wordt hervat.

De reden voor de heropleving is om Hong Kong te helpen de vijfde golf van de pandemie te bestrijden. De afgelopen tien jaar vond het goederenvervoer vooral over de weg plaats, maar de communicatie tussen beide partijen is inmiddels weer verbeterd en het goederenvervoer per spoor is weer op de rails.

Trein rijdt dagelijks

De trein arriveerde na een reis van 35 minuten op de MTR Lo Wu Marshalling Yard in Hong Kong, met negen goederenwagons gevuld met bijna 1,11 miljoen snelle antigeentestkits, 20.000 beschermende pakken en andere medische benodigdheden. Het plan is om één trein te laten rijden met 18 eenheden van twintig voet equivalent per dag.

Daarnaast worden nog twee tijdelijke overlaadterreinen in gebruik genomen. Deze bevinden zich in de buurt van de Lok Ma Chau-oversteekplaats, op locaties die zijn uitgeleend door een particuliere ontwikkelaar.

Auteur: Jos Sterk