FR NL

Rotterdamse Container Exchange Route uitgesteld tot eind van het jaar

https://www.railfreight.com/intermodal/2022/03/04/rotterdams-container-exchange-route-delayed-till-end-of-year/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-09

De Container Exchange Route (CER) op de Maasvlakte in de Rotterdamse haven wordt waarschijnlijk pas eind dit jaar in gebruik genomen. Het project loopt namelijk een vertraging van ongeveer een jaar op. Het systeem is bedoeld voor het uitwisselen van containers tussen onder meer de vijf grote containerterminals op de Maasvlakte te vergemakkelijken. Bedoeling is om zo de efficiëntie van het Rotterdamse containerbedrijf te vergroten.

CEO Allard Castelein van het Havenbedrijf Rotterdam (Port of Rotterdam Authority) laat weten dat het negen tot twaalf maanden duurt voordat het 17 kilometer lange banenstelsel in gebruik kan worden genomen. Die tijd is volgens hem nodig om de containerterminals, met hun onderling verschillende transportsystemen, en andere betrokken partijen aan te sluiten op de CER.

Herkenning van voertuigen

De topman van CER merkte dit op bij de presentatie van de financiële en overslagcijfers. Wat ook duidelijk werd, is dat het project is afgeslankt. Het investeringsbudget werd teruggebracht van 175 miljoen naar 100 miljoen euro.

Volgens de bij het project betrokken partijen wilde de havenbeheerder eigenlijk allerlei ultramoderne systemen laten installeren, ook voor automatische voertuigherkenning, maar werd nu besloten dit niet te doen.

De bezuinigingen werden eerder gemeld door ons zusterblad Nieuwsblad Transport. Vorige week werd duidelijk dat de havenbeheerder 24,7 miljoen euro moest afschrijven op het CER-project. Dat meldde de havenbeheerder in een toelichting op de financiële cijfers. Een half jaar geleden meldde het Havenbedrijf al een achterstand van 5,7 miljoen op het project, dat in 2018 van start ging.

Stekker uit het project en gemaakte kosten worden afgeschreven

Het Havenbedrijf had medio 2020 een wereldwijde aanbesteding uitgeschreven voor de levering van een hybride transportsysteem, waarbij de containers zowel bemand als onbemand vervoerd moeten kunnen worden. Daarnaast moesten de kandidaten niet alleen het materieel aanleveren, maar ook zelf voor het transport zorgen. De havenbeheerder zei destijds ‘een geïntegreerd pakket’ te willen aanbieden.

Begin vorig jaar bleek echter dat de markt een dergelijk concept niet kon leveren, althans niet onder de voorwaarden die het Havenbedrijf stelt. Daarom heeft de havenbeheerder in mei de stekker uit het project getrokken en is besloten om alle gemaakte kosten af ​​te schrijven.

Wijziging in de vennootschapsbelasting speelt parten

Volgens financieel directeur Vivienne de Leeuw heeft het bedrag dat een half jaar geleden werd gerapporteerd betrekking op alle gemaakte kosten voor het aanbestedingsproces zelf. De overige 19 miljoen euro is volgens haar besteed aan allerlei CER-gerelateerde ICT-projecten. Met het besluit om het hybride concept te laten vallen, verloren ook die investeringen hun waarde.

Ook heeft het Havenbedrijf onderzocht of de te ontwikkelen systemen op een andere manier kunnen worden toegepast, maar dat bleek niet haalbaar.

Het Havenbedrijf meldde nogmaals een grote tegenvaller in de jaarcijfers over 2021. Dit is het gevolg van een herberekening van de belasting voor toekomstige jaren als gevolg van de wijziging van het vennootschapsbelastingtarief. Volgens het bedrijf zijn de bedragen over 2020 groter dan over 2021, namelijk 144,6 miljoen tegen 33,8 miljoen. Onderaan de streep daalde het nettoresultaat vorig jaar ten opzichte van 2020 met 104,5 miljoen euro tot 247,2 miljoen euro.

Auteur: Jos Sterk