FR NL

De Middencorridor via Duisburg lijkt het nieuwe normaal te worden

https://www.railfreight.com/beltandroad/2022/03/08/a-bypass-route-to-duisburg-is-this-the-new-normal/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-10

Alle wegen leiden naar Duisburg, zo lijken de grote logistieke bedrijven wel te denken. Het Nederlandse logistieke bedrijf Nunner en de Chinese branchegenoot Tiedada hebben in samenwerking met Duisburg zelf een bypass-route via Turkije aangelegd voor vracht vanuit China naar deze Duitse hub.

Er is wat logistieke creativiteit en knowhow voor nodig, maar er zijn verschillende manieren om continenten te doorkruisen met een containerlading. “Tegen de achtergrond van de schokkende gebeurtenissen en de menselijke tragedie die zich momenteel in Oekraïne voltrekt, proberen we de supply chain tussen Azië en Europa intact te houden, zodat onze klanten in Europa en de rest van de wereld hun ladingen op een normale manier kunnen vervoeren”, zo stelt Nunner.

Omleidingsroute via de Middencorridor

De uitgestippelde route volgt grotendeels de Middencorridor: van China naar Kazachstan, over de Kaspische Zee naar Azerbeidzjan en dan door Georgië naar Izmit en uiteindelijk Istanbul in Turkije. In Istanbul wordt de lading opnieuw op een schip geladen, dit keer om Triëst te bereiken. Vanuit deze Adriatische havenstad vindt de lading zijn weg naar Duisburg.

“Vanuit Duisburg neemt onze gezamenlijke Duisburg – Amsterdam verbinding het over voor containers (FCL én LCL) met eindbestemming UK en andere overzeese bestemmingen”, vult Nunner aan.

Enige haalbare optie

De route via Turkije heeft veel interesse gewerkt sinds de Russische inval in Oekraïne. Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om de doorvoer via Rusland te mijden, ofwel omdat ze de route onveilig vinden ofwel omdat ze de oorlogsacties van de Russische regering afkeuren.

De goederencorridor per spoor tussen China en Europa omvat echter vaker wel dan niet doorvoer over Russisch grondgebied. De Middle Corridor lijkt nu het enige haalbare alternatief voor degenen die niet met de Russische spoorwegen te maken willen hebben. De zuidelijke corridor, die door Iran en Turkije loopt, is een derde optie, maar aangezien Iran ook onderworpen is aan Amerikaanse sancties, is er op dit moment niet veel interesse in deze route.

En daar is de Middencorridor

De Middle Corridor is er al vele jaren en groeide in beperkte mate. Deze verbinding is echter veel minder concurrerend in vergelijking met de hoofdroute (Wit-Rusland – Rusland – Kazachstan). Dit komt doordat er twee zeeën tussen liggen (Kaspische Zee, Zwarte Zee) en de tarieven nog relatief hoog zijn.

Vanuit Turkije zijn de Zuid-Europese landen de markten in Europa die het gemakkelijkst per trein te bereiken zijn. Voor deze landen was het voordeliger om te kiezen voor de Middle Corridor. Nu de hoofdroute voor velen niet de eerste keuze meer is, zal de Middle Corridor ook de westerse markten gaan aanspreken, waarbij vanaf Turkije verschillende transportoplossingen mogelijk zijn.

Auteur: Jos Sterk