FR NL

DB Cargo wil bestaande vloot ombouwen op basis van biobrandstoffen

De HVO-brandstof of plantaardige olie lijkt de toekomst te worden voor de last-mile-activiteiten van DB Cargo. Het bedrijf wil zijn bestaande diesellocomotiefvloot ombouwen en volledig compatibel maken met biobrandstoffen. Biobrandstoffen zijn een essentiële stap voor het goederenvervoer per spoor om koolstofneutraliteit te bereiken.

“De HVO-brandstof, als alternatief voor diesel, kan zware rangeer- en diesellocomotieven klimaatneutraal maken. We investeren in nieuwe technieken en gaan de diesellocomotieven ombouwen naar de hybride techniek. Deze hybride locomotieven zullen nog steeds worden gebruikt zonder enige prestatievermindering, zoals uitgebreide testen al hebben aangetoond”, zei Sigrid Nikutta, hoofd van DB Cargo.

Hydrobehandelde plantaardige olie (HVO) wordt gemaakt van biologische rest- en afvalproducten. Voor de productie worden geen extra teeltgebieden gebruikt die concurreren met de food en feed producten. De biobrandstof is ook vrij van palmolie. Bij verbranding in de motor komt alleen de hoeveelheid CO2 vrij die eerder tijdens de groei van de planten aan de atmosfeer is onttrokken.

De cirkel is nu rond

Nikutta gaf ook aan wat het voor haar bedrijf betekent om biobrandstoffen te gebruiken. “We zijn erin geslaagd om de cirkel rond te maken – we kunnen goederentreinen zonder veel moeite overschakelen op alternatieve brandstoffen en de bestaande locomotiefvloot laten rijden op een volledig CO2-neutrale manier”, merkte ze op, waarmee ze het belang van de implementatie van een dergelijk project onderschreef. Ze wees er ook op dat een dergelijke aanpak geen autonome beslissing van het bedrijf is. De klanten zetten een duurzame koers in en het bedrijf volgt die gewoon.

Wat echter belangrijk is in het geval van DB, is dat er geen investeringen in nieuwe locomotieven nodig zijn. Het Duitse bedrijf kan zijn bestaande vloot tegen relatief lage kosten ombouwen en de Duitse overheid steunt dit volledig. “Dat we met deze nieuwe biobrandstof het bestaande wagenpark CO2-vrij kunnen maken, is weer een belangrijke stap voorwaarts op weg naar een klimaatneutraal spoor. Het is een belangrijk signaal voor het energiebeleid, zeker in deze tijden waarin we onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen dringend moeten verminderen.”

Britse vestiging die de weg wijst

DB Cargo UK heeft de weg vrijgemaakt voor de duurzame biobrandstoftransitie van het moederbedrijf. Sinds eind 2020 heeft de Britse vestiging van DB Cargo verschillende tests gelanceerd met locomotieven die op HVO-brandstof rijden. De tests werden ook uitgevoerd op volledig commerciële diensten, zoals tussen de fabriek van Tata Steel in Zuid-Wales en enkele andere fabrieken. Met de steun die de biobrandstofprojecten krijgen van de Britse en Duitse regeringen, lijkt het erop dat HVO-aangedreven locomotieven de toekomst worden voor DB.

Auteur: Jos Sterk