FR NL

Europese Commissie investeert miljoenen in intermodale ontwikkeling in Italië en Tsjechië

https://www.railfreight.com/policy/2022/03/09/commission-pumps-millions-for-intermodal-development-in-italy-and-czechia/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-10

Vorige week keurde de Europese Commissie twee steunregelingen goed, één voor Italië en één voor Tsjechië. Beide regelgevingen hebben tot doel de intermodale transportontwikkeling van de betrokken landen te stimuleren. In Italië ligt de focus op het stimuleren van de bedrijven om meer het spoor te gebruiken, terwijl in Tsjechië alles draait om het bouwen en upgraden van gecombineerde vervoerterminals.

Beide landen hebben eerder Europese al financiële steun gekregen om de spoor- en intermodale sector te stimuleren. In feite is het meest recente hulppakket voor Tsjechië niet nieuw. Het vloeit voort uit een eerdere steunregeling die dateert uit de periode tussen 2015 en 2020.

30 miljoen euro voor verschuiving richting spoor

Voor Italië keurde de Commissie een steunregeling van 30 miljoen euro goed om het goederenvervoer per spoor in de regio Friuli-Venezia Giulia aan te moedigen om over te schakelen van het wegvervoer naar het vervoer per spoor en over het water. De regio is de thuisbasis van de haven van Triëst in het noordoosten van Italië op de grens met Slovenië. Het is ook een regio die traditioneel gebruik maakt van intermodaal vervoer, aangezien volumes van en naar de haven van Triëst worden overgeslagen tussen treinen en zeeschepen.

Er is echter ruimte voor verdere expansie en bedrijven kunnen gestimuleerd worden  om meer het spoor te gaan gebruiken. Hiertoe wordt de steun verleend in de vorm van directe subsidies aan logistieke bedrijven en multimodale vervoerders die een spoor- en watertraject combineren als alternatief voor vervoer over de weg, informeert de Commissie.

“Het steunbedrag dat in aanmerking komende begunstigden kunnen ontvangen, is gebaseerd op de vermindering van de externe kosten (vervuiling, lawaai, congestie en ongevallen) gerealiseerd dankzij de overstap van het wegvervoer naar het vervoer per spoor’, voegt de Commissie eraan toe. De financiële steunregeling loopt tot eind 2027.

Tsjechische terminals voor gecombineerd vervoer

Wat Tsjechië betreft, heeft de Commissie een reeds bestaande regeling, die vijf jaar geleden werd ingevoerd, opnieuw geactiveerd. Het resterende budget van deze periode zal worden gebruikt om gecombineerde vervoerterminals in het land verder te ontwikkelen. De Tsjechische regering krijgt hiervoor tot 2027 68,7 miljoen euro tot haar beschikking.

“De maatregel is noodzakelijk om het nagestreefde doel te bereiken, namelijk de capaciteit van de terminals voor gecombineerd vervoer uit te breiden en dat met name ten behoeve van het continentale gecombineerd vervoer. Om zodoende de verschuiving van het goederenvervoer van de weg naar het spoor te vergemakkelijken.

Auteur: Jos Sterk