FR NL

Kombiverkehr breidt transport tussen Keulen-Triëst uit waardoor verbinding met de mediterrane havens wordt verbeterd

De spoorvrachtdienst van Kombiverkehr tussen Keulen in Duitsland en de haven van Triëst in Italië biedt een extra wekelijkse afvaart. Het intermodale bedrijf maakte bekend dat het zijn wekelijkse retourritten op deze route heeft uitgebreid van drie naar vier. Het doel is een betere verdeling van ladingen tussen de Italiaanse, Griekse en Turkse havens.

“Containers en opleggers met een volledig P400-profiel bereiken niet langer niet alleen Noord-Italië, maar met het aansluitend veertransport ook Patras in Griekenland en Pendik, Cesme en Mersin in Turkije. En dit met slechts één enkele boeking”, aldus het bedrijf op een LinkedIn-bericht.

Zuidoost-Europa en nog verder

De intermodale operatoren garanderen zo dat de Griekse en Turkse havens onderdeel worden van het intermodale netwerk. Intermodale lading zal worden overgeslagen in de haven van Triëst en op transport gezet naar de haven van Patras in het westen van Griekenland. De haven van Patras is een cruciaal knooppunt in Griekenland met kwalitatief goede verbindingen met de Italiaanse havens. Ze speelt een prominente rol in de Adriatische handel. Patras kan echter ook als toegangspoort functioneren, omdat er een verbinding is met Piraeus, de grootste haven van Griekenland. Via het Suezkanaal kan vracht naar andere bestemmingen in het Middellandse-Zeegebied en zelfs richting Azië reizen.

Drie havens in Turkije

Wat Turkije betreft, komen drie havens binnen bereik, Dat zijn Pendik, dat in het Aziatische deel van Istanbul ligt en belangrijke goederentreinterminals in de buurt heeft, Cesme, aan de centraal-westelijke Turkse kustlijn en Mersin, in het zuidelijke Turkse kustgebied. Verbindingen met deze havens kunnen gebruikt worden voor het binnenlandse vrachtvervoer in Turkije, maar kunnen ook een bijdrage leveren aan het vervoer van vracht naar Azië, zowel over zee als per spoor.

Auteur: Jos Sterk