FR NL

Haven van Valencia krijgt een prijs vanwege de promotie van het goederenvervoer per spoor

https://www.railfreight.com/intermodal/2022/03/15/port-of-valencia-has-its-rail-game-strong/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-11

De Spaanse havenstad Valencia heeft de REIF Shift to Regional Rail prijs ontvangen van het Italiaanse Instituut voor Transport en Logistiek (ITL). De onderscheiding bekroont de inspanningen van de haven om het goederenvervoer per spoor een prominente plaats te geven in haar activiteiten.

Elf procent van de volumes van de haven wordt per spoor vervoerd, een percentage dat drie keer groter is dan het gemiddelde aandeel van het Spaanse goederenvervoer per spoor (vier procent).

De REIF Shift to Regional Rail prijs is bedoeld om de beste prestaties te belonen wat betreft het gevoerde beleid ter ondersteuning van het spoor- en intermodaal goederenvervoer. De prijs wordt gefinancierd door het Interreg Central Europe-programma van de EU, dat bedrijven stimuleert om meer het spoor te gebruiken en om zich aan te sluiten bij groene duurzame doelen.

Valencia als intermodale haven

De haven van Valencia is een van de Europese havens die sterk gericht is op het spoorvervoer. In 2021 behandelde de haven 4.000 treinen, of ongeveer 80 per week. Ze worden geëxploiteerd door tien verschillende spoormaatschappijen. “Goederen die per spoor vanuit de haven van Valencia worden geïmporteerd of geëxporteerd, vertegenwoordigen 11 procent van het totale verkeer, een percentage dat bijna het drievoudige is van het gemiddelde aandeel van wat in Spanje per trein wordt vervoerd, namelijk 4 procent”, legt de havenautoriteit uit.

Belangrijk knooppunt

“De prijs is de vrucht van de inspanningen die we al jaren voeren om het gebruik van treinen in het havengebied en in ons achterland te bevorderen en te vergroten”, aldus Aurelio Martínez, de voorzitter van de havenautoriteit van Valencia. De haven is inderdaad een knooppunt voor belangrijke goederenvervoersverbindingen per spoor op het Iberisch schiereiland. Het is bijvoorbeeld de basis voor de treinen van Maersk die de goederen van Ikea naar zijn Spaanse distributiecentrum brengen. Bovendien is het een hub voor COSCO Shipping. Het Chinese bedrijf exploiteert de CSP Valencia-terminal in de haven en werkt intensief aan de verbetering van de spoorverbindingen met het achterland van Spanje.

Haven heeft ook een spoorinvesteringsplan

Maar het havenbedrijf heeft ook een spoorinvesteringsplan. De afgelopen jaren heeft het bedrijf tot 105,6 miljoen euro uitgegeven aan spoorbouw- en upgradeprojecten. Een voorbeeld hiervan zijn de werkzaamheden aan de lijn Zaragoza-Teruel-Sagunto-Valencia en de aanpassing van het spoor voor 750 meter lange treinen. In totaal, inclusief spoorelektrificatieprojecten en intermodaal transport, heeft de haven 240 miljoen euro geïnvesteerd in haar faciliteiten in de bredere regio.

Momenteel is er aan de noordkant van de haven nog een terminal in aanbouw. Na voltooiing zal de haven van Valencia in staat zijn om gemiddeld tien treinen per dag te verwerken, waardoor het goederenvervoer per spoor nog meer kan toenemen.

Auteur: Jos Sterk