FR NL

Nog een multimodale verbinding van Turkije naar Duitsland, deze keer via Frankrijk

https://www.railfreight.com/beltandroad/2022/03/16/another-multimodal-link-from-turkey-to-germany-this-time-via-france/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-11

Een nieuwe spoor-zeeverbinding van Turkije naar Duitsland is in de maak. DFDS/PrimeRail staat op het punt een goederentreindienst per spoor te lanceren van Sète in Frankrijk naar Keulen in Duitsland. DFDS exploiteert al een regelmatige veerdienst vanuit de haven van Yalova, vlakbij Istanbul, naar de Franse portaalstad. De toevoeging van de spoorvrachtdienst betekent een nieuwe, alternatieve verbinding van Turkije naar Keulen.

De multimodale verbinding is gepland voor twee retourritten per week, met een optie op een derde. Het bedrijf bereidt ook de lancering voor van een verbinding van Sète naar Calais, met de bedoeling om Turkije met het VK te verbinden. Dat meldt de Turkse nieuwssite Denizhaber.

Sète als multimodaal knooppunt

Sète is goed op weg om zijn aanwezigheid op de intermodale kaart te vergroten. Een nieuwe multimodale terminal is in aanbouw, die naar verwachting begin 2023 in gebruik zal worden genomen. Deze terminal zal ook niet-kraanbare trailers kunnen accepteren, wat een enorm voordeel biedt omdat het de mogelijkheid vergroot om ladingen van de weg naar het spoor te verplaatsen.

Afgelopen augustus gaf het havenbedrijf aan het percentage vracht dat met treinen de haven verlaat fors te willen verhogen. Dit sluit aan bij de ambities van DFDS/PrimRail, dat zijn multimodale activiteiten wil uitbreiden en meer wil gaan inzetten op het spoor. Daarbij werd de blik gericht op Sète als overslagknooppunt, waarnaar het bedrijf nu drie veerdiensten per week exploiteert.

Middle Corridor

Ook de nieuwe, alternatieve route naar het midden van Europa is interessant gezien de recent toegenomen belangstelling voor de Middle Corridor; de verbinding tussen China en Europa via Turkije. Bedrijven die geen vracht door Rusland willen vervoeren, zoeken naar transportoplossingen via de Middle Corridor en zo vanuit Turkije verder naar Europa.

Vanuit Turkije zijn zowel over land als per spoor-zee routes beschikbaar. Multimodale routes lopen bijvoorbeeld via Triëst of Sète.

Auteur: Jos Sterk