FR NL

Port of Baku maakt gebruik van ervaring Spaanse havens bij het opzetten van een logistiek knooppunt

https://www.railfreight.com/railfreight/2022/03/17/port-of-baku-follows-the-spanish-in-becoming-logistics-hub/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-11

Het opleidingscentrum van de haven van Bakoe heeft een memorandum van overeenstemming ondertekend met Escola Europea – Intermodal Transport, een Spaans opleidingscentrum. De Azerbeidzjaanse haven aan de Kaspische Zee wil daarmee profiteren van de ervaring van de Spaanse havens bij het opzetten van een logistiek knooppunt.

De komende jaren werken de Escola en het Baku Port Training Centre samen aan een institutionele ontwikkelingsstrategie voor de Kaspische zeehaven, met speciale aandacht voor duurzaamheid.

Ambitie: een regionaal logistiek knooppunt worden

De haven van Bakoe wil een regionaal logistiek knooppunt worden, zeker nu haar rol op de internationale corridors naar verwachting zal toenemen. Bakoe ligt aan de Middle Corridor, die China en Europa met elkaar verbindt. De Middle Corridor is een alternatief voor de hoofdroute via Rusland en Wit-Rusland.

Opleiding staat garant voor de nodige begeleiding

De opleiding focust op de strategieën van de haven van Barcelona en haar logistieke gemeenschap met betrekking tot duurzaamheid en het milieu. Het Spaanse team zal de Azerbeidzjaanse haven begeleiden bij het verwerven van een leidende positie op de transportcorridors van de Kaspische regio, waardoor ze concurrerend en duurzamer wordt.

De samenwerking vloeide voort uit een bijeenkomst in oktober 2021, toen een delegatie van de haven van Bakoe naar Barcelona reisde om de strategie van de Catalaanse haven te leren kennen. Tijdens dit bezoek maakte de Azerbeidzjaanse delegatie kennis met Escola.

Belang van Bakoe

De haven van Bakoe is een centraal knooppunt op de Middle Corridor, omdat hier de treinen uit Europa worden overgeladen naar schepen die over de Kaspische zee varen naar havens in Kazachstan, of omgekeerd.

De haven van Bakoe is ook een belangrijk overslagpunt op de International North South Transport Corridor (INSTC), een 7.200 kilometer lange vrachtroute die India, Iran, Azerbeidzjan en Rusland verbindt via schip, spoor en weg.

Auteur: Jos Sterk