FR NL

Europese Commissie maakt 120 miljoen euro vrij voor Spaanse modal shift

https://www.railfreight.com/policy/2022/03/09/commission-pumps-millions-for-intermodal-development-in-italy-and-czechia/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-10

De Europese Commissie heeft vorige week een nieuwe regeling voor staatssteun goedgekeurd, ditmaal voor  Spanje. Via de Recovery and Resilience Facility (RRF) zal 120 miljoen euro aan de Spaanse regering ter beschikking worden gesteld, bestemd voor de vergroening van het goederenvervoer per spoor en het stimuleren van de verschuiving van de weg naar het spoor.

“De vandaag goedgekeurde regeling van €120 miljoen zal het concurrentievermogen en de vergroening van het goederenvervoer per spoor in Spanje verbeteren. Het zal ook de verschuiving van de weg naar het spoor ondersteunen, in overeenstemming met de doelstellingen van de Europese Green Deal, en tegelijkertijd mogelijke concurrentieverstoringen beperken”, aldus Margrethe Vestager, uitvoerend vicevoorzitter van de Commissie.

Vergoeding voor het gebruik van het spoor

De steunregeling van de Commissie voor Spanje, goedgekeurd op 21 maart 2022, loopt tot 30 juni 2026. “De steun wordt toegekend in de vorm van rechtstreekse subsidies om vrachtbedrijven te compenseren voor het kostenverschil tussen weg- en spoorvervoer en dit op basis van de werkelijke hoeveelheden vracht die van weg- naar spoorvervoer wordt overgeheveld”, zo legde de Commissie uit.

“Het steunbedrag wordt ook berekend op basis van de milieuprestaties van de spoorwegmaatschappijen, wat prestatieverbetering stimuleert”, zo stond in de begeleidende verklaring te lezen. Het is belangrijk op te merken dat financiering via de steunregeling beschikbaar is voor alle vrachtbedrijven gevestigd in de Europese Unie die in het bezit zijn van alle benodigde vergunningen, zoals het unieke veiligheidscertificaat”. Tegelijkertijd blijft het maximale steunbedrag per begunstigde afhankelijk van de bereikte modal shift.

Auteur: Jos Sterk