FR NL

China focust zich op Zuidoost-Azië: een nieuwe link naar Vietnam

https://www.railfreight.com/beltandroad/2022/03/29/chinas-focus-on-southeast-asia-a-new-link-to-vietnam/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter%20week%202022-13

Er is een nieuwe spoorvrachtverbinding tussen China en Vietnam gelanceerd. Het verbindt het Chinese Zijderouteknooppunt Chongqing en de hoofdstad van Vietnam, Hanoi. De route maakt deel uit van de New International Land-Sea Trade Corridor, één van de vele corridors van het Belt and Road-initiatief.

De eerste trein vertrok op zaterdag 26 maart en verliet de haven Guoyuan in Chongqing met 43 containers met motoren, banden, drukpapier en andere vracht, allemaal lokaal geproduceerd. De totale waarde van de lading bedroeg meer dan 3,9 miljoen dollar.

Verbinding tussen China en Vietnam

Het is niet de eerste goederentreinverbinding tussen China en Vietnam. Meer zelfs: veel goederenvervoer per spoor rijdt tussen deze landen als onderdeel van de langere reis van of naar Europa. De lading wordt verzameld in steden als Zhengzhou of Suzhou voordat ze verder getransporteerd wordt via de Nieuwe Zijderoute.

Het goederenvervoer per spoor tussen Europa en Vietnam ligt echter voorlopig stil vanwege de oorlog in Oekraïne en de gevolgen daarvan voor het transitverkeer door Rusland. Als zodanig is de nieuw aangelegde lijn tussen Europa en Vietnam onlangs afgesloten, net nadat deze was aangelegd.

China’s focust zich op Zuidoost-Azië

Toch heeft China zich de afgelopen jaren meer en meer gericht op de verbindingen met Zuidoost-Aziatische landen. De nieuwe internationale handelscorridor land-zee is een essentieel onderdeel van deze politiek. Opgericht als een handels- en logistieke doorgang die gezamenlijk is gebouwd door Singapore en een aantal regio’s in West-China, maakt deze multimodale verbindingen mogelijk van veel regio’s in China naar een aantal regio’s in Zuidoost-Azië.

Chongqing ligt in het hart van de corridor, hier wordt lading uit de Chinese provincies gebundeld voor transport naar de havens in het zuiden. Vanuit deze havens kan het transport overzee op regelmatige basis geregeld worden. De spoorverbinding biedt nieuwe kansen voor het goederenvervoer per spoor.

Auteur: Jos Sterk