FR NL

CMA CGM koopt Gefco en breidt zodoende capaciteit uit

https://www.railjournal.com/financial/cma-cgm-set-to-buy-gefco-and-expand-rail-use_/

De Franse rederij CMA CGM koopt de logistieke kactiviteiten van Stellantis nadat de autogroep de terugkoop van het 75%-belang van Russian Railways heeft voltooid.

Gefco, de logistieke tak van Stellantis (Peugeot-Citroën-Fiat-Chrysler-groep), komt vanaf vandaag 11 april opnieuw in Franse handen. De Franse rederij CMA CGM neemt het bedrijf over voor een bedrag van € 450-500 miljoen.

Gefco koopt anderzijds de 75% participatie van de Russische Spoorwegen (RZD) terug die RZD in 2012 had overgenomen van PSA Peugeot Citroën. Laatstgenoemde fuseerde vorig jaar met Fiat Chrysler om Stellantis te vormen. Als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne was volgens Gefco het runnen van het bedrijf extreem moeilijk geworden vanwege de aandeelhoudersstructuur.

Het is nog niet bekend hoe CMA CGM de overname van Gefco financiert.

Meer gebruik van het spoorvervoer

Gefco verzorgt de logistiek voor Ford, Renault, Skoda, Toyota, Nestlé en Electrolux en heeft wekelijks een tiental bloktreinen in Frankrijk op de rails die afgewerkte auto’s van Mulhouse en Sochaux naar distributiedepots brengen.

CMA CGM, gevestigd in Marseille, maakt steeds meer het gebruik van spoorvervoer en lanceerde op 24-25 januari de containertreindienst “Duisburg Ramp”. Deze trein verbindt de maritieme diensten van het bedrijf, meer bepaald de oostelijke en westelijke bekkens van de haven van Marseille, met Duisburg in Duitsland.

De dienst Marseille-Mourepiane (Med Europe Terminal) – Duisburg (Duisburg Trimodal Terminal – D3T) wordt uitgevoerd door DB Cargo. Een tweede dienst met een wekelijkse capaciteit van 96 TEU, toevertrouwd aan Europorte, rijdt tussen Fos en Duisburg met een stop in Lyon.

Auteur: Jos Sterk